Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Denk aan bijvoorbeeld vitamines. Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Ook zure matten staan bovenaan de lijst. Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
Het snoepje met de minste calorieën is kauwgom. Als je aan het afvallen bent, kan je dus het beste kauwgom kopen als je wilt snoepen. Deze calorieën zijn gebasseerd op 'normale' kauwgom, maar je hebt natuurlijk ook suikervrije die veel minder calorieën bevatten.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Het eten van kaas verlaagt de zuurgraad in de mond. Zo kan het tandgaatjes helpen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India.
Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Het is veel verstandiger om goed (lees: gezond) en regelmatig te eten. Zo houd je de 'motor' van je lichaam aan het branden en blijft je stofwisseling lekker op gang. En dat is weer goed voor je vetverbranding en ook voor je energie. Af en toe met mate snoepen is ook helemaal niet erg.
Drop is het populairste snoepgoed in Nederland. Er is een speciale organisatie die bijhoudt welk snoep het meest verkocht wordt. Kauwgom, winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Eten met veel eiwitten is erg goed voor je tanden, denk aan eieren, vis, gevogelte, vlees en noten. Ze bevatten veel fosfor, dit is een van de meest voorkomen mineralen in het lichaam. Daarnaast zit er veel ijzer in deze voedingsmiddelen, wat ook belangrijk is om gezond te blijven en bijvoorbeeld geen aften te krijgen.
10 procent als maatstaf. Vermijden dat een kind snoept, is bijna onmogelijk. Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren.
Drop is een stuk minder slecht voor je tanden dan het meeste andere snoep. Dat komt omdat er twee bestanddelen in drop zitten die tandbederf en tandontstekingen tegen gaan.
Suikervrij is schadelijk voor gebit
Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat zowel suikerhoudende frisdranken als hun suikervrije variant forse tanderosie kunnen veroorzaken.
Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!