Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Dons. Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en de winning van dons is omstreden.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendons is pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendons.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Voeg azijn toe voor extra hygiene
Doordat je een kort wasprogramma en lage temperatuur moet selecteren om het dekbed mooi te houden, is het lastig vieze geurtjes echt goed weg te krijgen. Witte natuurazijn reinigt goed, ook op lage temperatuur. Zweetlucht en andere vieze geuren krijg je er makkelijk mee weg.
Het duurt namelijk 6 weken om van een eitje een huisstofmijt te worden daarom dient u minimaal elke 6 weken het beddengoed te wassen. Maar ook is het van belang het beddengoed open te laten liggen op bed zodat uw matras gedurende de dag goed kan drogen.
Maak dan een sopje klaar en doe hier wat zout in. Breng dit vervolgens aan op de vlek en smeer het vervolgens in met eigeel. Even laten intrekken, goed uitspoelen en de vlek is weg. Appeltje, eitje!
Een katoenen dekbed kan goed gewassen worden tot 60 graden. Wel blijft het behoorlijk lang nat en U kunt dit dekbed het beste wassen bij mooi weer zodat het sneller droogt. Een zijde zomerdekbed kan soms gewassen worden, check het waslabel.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.