Probeer voor jezelf eens te bedenken waar je je moeder in bewondert en hoe ze echt je moeder kan zijn en er voor jou kan zijn!Gun jezelf die dochter te zijn. Hier horen ook de emoties bij die je misschien zelf hebt te verwerken over haar lichamelijke beperkingen.
Niet op een agressieve manier – houd het assertief. Wees open en oprecht over het gedrag van de ander. Laat hem inzien dat hij of zij aan het klagen is zonder einde en zonder oplossing. Kans bestaat dat diegene niet eens doorhad dat hij of zij zo negatief overkwam.
Kenmerken “giftige” moeder. Schuldgevoel en manipulatie. Je moeder zet manipulatie in om haar zin te krijgen en zorgt ervoor dat jij je schuldig of verantwoordelijk voelt, voor haar slechte gedrag. Ze speelt in op je zwakke plekken en emotionele kant, ze weet precies waar jij gevoelig voor bent.
Ga het tegenovergestelde doen van wat je altijd deed: geef haar wat zij nodig heeft. Doe dat in de mate waarin je dat kunt opbrengen. Kies al doende voor manieren die bij je passen. Deze nieuwe verbinding met je moeder zal je goed doen.
Tip: wanneer je het contact wilt verbreken, vertel het aan niemand of alleen aan iemand die het snapt en jou kan steunen, verwijder alle contact die tot jou kan leiden: telefoon, social media, etc.
Je kan een narcistische moeder definiëren als iemand die erg bezitterig is en zich bezighoudt met het beconcurreren van haar kinderen. Ze wilt in alles beter zijn dan haar kinderen en ziet haar kinderen niet als een individu, maar als een verlengde van zichzelf.
Alles opschrijven in een dagboek en daarbij noteren hoe je je voelt, kan je helpen inzicht en duidelijkheid te geven. Wat zuiverend kan werken, zodat je inzichten krijgt wat je nu wel of niet zou moeten doen, is het volgende: begin een dagboek met daarin het ongewenste en manipulatieve gedrag van je narcistische ouder.
Probeer open en eerlijk te zijn, probeer niet te gehaast de ander tegemoet te komen in het verzorgen van hun gevoelens. Als je merkt dat je je ongemakkelijk voelt omdat je van mening verschilt met je geliefde, of als je voelt dat je zijn/haar waardering riskeert met jouw standpunt, laat dat gevoel rustig toe.
Walgen van je moeder: de (mogelijke) oorzaken
De angst om zelfs met haar te versmelten. Dat soort angsten horen bij de losmaak-problematiek waarmee veel vrouwen kampen. Een moeder kan ook proberen haar kinderen te annexeren: zich hun leven als het ware proberen toe te eigenen.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Oordelen van andere mensen
Soms gebeurt dit door vrienden, die onbewust een opmerking maken, die lastig kan zijn voor ons. Geregeld krijg je voor je gevoel ook kritiek en commentaar van mensen die niet altijd de beste bedoelingen met je hebben. Dan slaat deze negativiteit aan bij je eigen onzekerheid.
Negatieve gedachten zijn voornamelijk afkomstig van je overtuigingen. Je overtuigingen bepalen de manier waarop je naar alles kijkt. Naar jezelf, andere mensen, je leven, je uitdagingen.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
De narcistische moeder vindt jou lastig en heeft geen interesse in jou of wat jou bezighoudt. Of het nu gaat over je werk/school, je vrienden, je favoriete eten, ..... ze stelt nooit een vraag, toont nooit belangstelling, je wordt volledig genegeerd. Wat ze wel doet is invullen.
Dominante ouders streven continu naar perfectie. Ze verlangen alleen het beste van hun kinderen. Het maakt niet uit hoe hard een kind zijn of haar best zal doen, het zal niet goed genoeg zijn voor de ouders. Dit komt doordat de dominante ouders altijd een 'maar' kanttekening maken.
Genegeerd worden
Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding. Zij hebben het gevoel dat zij niet kunnen leven zonder aandacht, of dit nou positief of negatief is.
Een neiging tot narcisme is vooral genetisch bepaald. Antisociaal gedrag: geeft anderen de schuld als iets niet lukt. Is licht ontvlambaar als hij niet krijgt waarop hij meent recht te hebben. Van het duistere drietal hangt narcisme volgens Delroy Paulhus het minst samen met criminaliteit.
Nogmaals: Het antwoord op de vraag “kan een narcist van zijn kind houden?” luidt dus nee. Een narcist houdt alleen van diens eigen imago. Iedereen die daar tegenin gaat is in hun ogen een monster, zelfs als het de eigen kinderen zijn.
Kinderen met een narcistische opvoeding
passen zich erg goed aan. voelen zich verantwoordelijk voor de gevoelens en het welzijn van anderen. hebben de neiging zichzelf af te keuren en zich te verontschuldigen. doen hun uiterste best om harmonie te bewerkstelligen en gevoelens van anderen te verzachten.
De gemakkelijkste manier om een narcist op de kast te krijgen is door het met hem oneens te zijn. Jij bent namelijk alleen maar in zijn leven om hem een goed gevoel te geven en afwijzend gedrag past daar niet bij. Zelfs het aller kleinste beetje kritiek is voldoende om een narcist te ontmaskeren.
Je kunt hiervoor terecht bij jeugdzorg, maar ook het inschakelen van een goede mediator met de juiste specialiteit kan helpen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. Gaat het om een ernstige vorm van ouderverstoting, dan is er geen contact meer tussen het kind en één van de ouders.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.