Amazone, Brazilië De temperatuur ligt tussen de 26 en 30 graden Celsius, maar door de hoge luchtvochtigheid (tussen de 77 en 88 procent) voelt het veel warmer aan. Soms weet je er niet meer of je nou nat bent van het zweet of van de regen.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.
Neerslag: Wanneer de luchtvochtigheid 100% bereikt, kan er neerslag optreden, zoals regen, mist, dauw of sneeuw. Dit gebeurt omdat de lucht het overmatige vocht niet meer kan vasthouden en het condenseert in de vorm van waterdruppels of ijskristallen.
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Benauwdheid en moeite met ademen: Hoge luchtvochtigheid kan het lastig maken om goed te ademen. Je kunt een beklemmend gevoel ervaren, alsof de lucht te dik of zwaar is. Oncomfortabel gevoel op de huid: Bij een hoge luchtvochtigheid voelt de huid vaak plakkerig en klam aan.
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan op den duur aanleiding geven tot fysieke klachten als: pijnlijke spieren, problemen met de gewrichten en problemen met de luchtwegen.
Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is.
Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
Een luchtontvochtiger is gezond omdat het de luchtkwaliteit en het comfort in een binnenklimaat verbetert, vooral in het geval van vocht- en allergieproblemen.
Dit komt doordat de warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht, waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt. De maanden juni, juli en augustus worden vaak gekenmerkt door hogere luchtvochtigheid, vooral wanneer er sprake is van warm en vochtig weer.
Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% als behaaglijk ervaren. De moeilijkheid bij het regelen van de luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht in de lucht altijd relatief is. Van nature warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Een prettige luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 procent, maar in de wintermaanden zakt deze in veel huizen onder de 30. Aan de basis van de droge winterlucht staat een natuurkundig gegeven: warme lucht kan veel meer waterdamp opnemen dan koude lucht.
Een van de meest effectieve manieren om een ruimte te ontvochtigen is door het gebruik van een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger zuigt vocht uit de lucht en verwijdert het via een reservoir of een afvoerslang. Bovendien kun je ook de luchtvochtigheid in huis verlagen door regelmatig te ventileren.
In Nederland is buitenshuis de gemiddelde luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Dit kan echter sterk verschillen en uiteenlopen van 5% tot 100%. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% is de maximale hoeveelheid vocht in de lucht bereikt en is het vrijwel zeker aan het regenen.
De ideale luchtvochtigheid is 30-60%.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn.
De meeste mensen vinden een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% het prettigst. U meet de luchtvochtigheid met een hygrometer. Wijkt de hoeveelheid vocht in de lucht af van het gemiddelde, dan ontstaan soms gezondheidsklachten. Er kunnen gezondheidsklachten ontstaan bij te lage luchtvochtigheid.
Bij een relatieve vochtigheid van 100 % is de hoeveelheid waterdamp in de lucht maximaal. De luchttemperatuur op dat moment noemen we het dauwpunt. Als de lucht warmer wordt, kan deze een grotere hoeveelheid waterdamp opnemen.De maximale hoeveelheid waterdamp stijgt dan, waardoor de relatieve vochtigheid ook stijgt.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Bij koorts bereikt de temperatuur zelden waarden boven de 41,4 °C; dit is het maximum van de hypothalame thermostaat. [2] Waarden boven de 41,7 °C worden als gevaarlijk beschouwd.
Volgens wetenschappers kan de mens bij een natteboltemperatuur van 35 graden (een gevoelstemperatuur van 70 graden) niet overleven. Op dat punt kan zweet niet meer verdampen.