Per dag eten volwassen muizen circa drie tot vijf gram. Het dier kan met weinig, zelfs enige dagen zonder drinken volstaan en verlaat daardoor, wanneer er voldoende voedsel is, zijn dekking vaak geruime tijd niet.
Een muis kan enkele dagen zonder eten, maar dan moet het van tevoren wel voedsel hebben gegeten dat rijk is aan vocht. Zonder vocht droogt de muis namelijk uit en sterft het snel. Kan een muis aan voedsel komen, dan heeft het beestje zeker drie tot vier gram nodig per dag om te kunnen overleven.
Huismuizen worden maximaal een jaar oud. Bosmuizen ook. Veldmuizen leven wat langer: tot zelfs anderhalf jaar.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast. Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief. Bijvoorbeeld als ze erge honger hebben en daardoor toch gedwongen zijn om op zoek te gaan naar eten.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen.
Probeer eens gebruik te maken van geuren
Net als veel andere dieren hebben ook muizen een hekel aan bepaalde geuren. Zo houdt dit ongedierte bijvoorbeeld niet van munt en eucalyptus. Met behulp van een oliegeurhouder en een waxinelichtje verspreidt de geur zich in een ruimte.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen. Maar hoe zit het nu met staalwol en purschuim?
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Een muis kan zich erg makkelijk door kleine gaatjes wringen, een opening mag dus nooit groter zijn dan 0,5cm.
Muizen verjagen met theezakjes
Dit wist je vast nog niet: Er zijn mensen die hun theezakjes en dan vooral de muntthee en zwarte thee na gebruik op die plaatsen drukken waar de muizen zich vertonen. De muizen zouden hier ook een hekel aan hebben. Maar theezakjes drogen wel snel uit en zullen dan ook hun geur verliezen.
Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel tot een muizenplaag in huis. Begin je niet direct met het bestrijden van de muizen dan loop je een groot risico op een muizenplaag. Muizen vermenigvuldigen zich in hoog tempo. Een jong muisje is na 2 maanden al geslachtsrijp en heeft gemiddeld 6 tot 10 worpen met 5 á 6 jongen.