De geschiedenis van de Griekse stad Sparta begon toen de Doriërs in de 12e eeuw v. Chr. de Peloponnesos binnendrongen en enkele stammen zich vestigden aan de rivier Eurotas in de vlakte van Laconië. Het archaïsche Sparta verschilde niet van de andere Helleense steden.
Xenophon heeft ook geschreven over de Peloponnesische Oorlog (431 tot 404 v. Chr.). In deze verscheurende oorlog stond de jonge Xenophon, omdat hij een aristocraat was en dus voorstander van een oligarchische staatsvorm, eerder aan de kant van de Spartaansgezinden.
Slag bij Thermopylae (191 v. Chr.), een belangrijke slag waarin de Romeinen de Seleucidische koning Antiochus III de Grote versloegen.
Griekenland (Grieks: Ελλάδα, Elladha, formeel en historisch: Ελλάς, Ellas, 'Hellas'), officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία, Elliniki Dimokratia) is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden.
Sparta is een monarchie, aristocratie en een democratie. Als je ouder dan 30 bent mag je bij de volksvergaderingen zijn daar worden belangrijke beslissingen gemaakt. Ook worden daar de 28 ouderen gekozen als je daar bij wou horren moest je ouder dan 60 zijn.
Leonidas I verdedigde in augustus 480 v. Chr. met een collatie van 7.000 man waaronder 301 Spartaanse Hoplieten de pas van Thermopylae tegen het grote invasieleger van koning Xerxes I van Perzië (Tweede Perzische Oorlog), terwijl de Griekse vloot in de naburige wateren bij Artemisium de Perzische schepen opwachtte.
De slag is vooral bekend gebleven door de dapperheid van de Spartanen. Toen bekend was geworden dat de Grieken waren verraden, stuurde koning Leonidas alle Griekse troepen weg behalve zijn eigen 300 Spartanen.
In de Slag bij Salamis leed de Perzische vloot een nederlaag en in 479 v. Chr. werd met het Perzische landleger in de Slag bij Plataeae (nu Platées) definitief afgerekend door koning Pausanias I van Sparta.
Zie Eerste Perzische Invasie van Griekenland voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Volgens Herodotes besloot Darius tot een invasie van het Griekse vasteland, omdat Athene en Eretria de Ionische opstand hadden gesteund. De Perzische koning Darius wilde de Atheense inmenging niet ongestraft laten.
De Slag bij Salamis was een zeeslag tijdens de Tweede Perzische Oorlog tussen de Griekse stadstaten en Perzië onder Xerxes (zoon van Darius I) die plaatsvond in september 480 v. Chr. in de zee-engte tussen Piraeus en Salamis.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
De Trojaanse Oorlog
Hoewel het onomstotelijk kwam vast te staan dat de stad Troje echt bestaan heeft, riep de opgraving ook grote vragen op. Er werd namelijk niet één stad gevonden maar een heel stel steden boven op elkaar. Troje wordt verdeeld in negen lagen, die elk zelf in nog weer meer bouwperiodes worden verdeeld.
Xerxes I (Perzisch: خشایارشا) was koning van het Perzische Rijk van 485 - 465 v. Chr. tijdens de dynastie van de Achaemeniden. Xerxes (Ξέρξης) is de Griekse versie van zijn naam.
Volgens Statius in zijn Achilleïs, de enige bekende bron voor deze versie, dompelde Achilles' moeder hem dadelijk na zijn geboorte in de fontein van de Styx (rivier in Hades, de onderwereld), om hem onkwetsbaar te maken.
Na tien jaar oorlog, toen hij eindelijk - door de list met het houten paard - Troje was binnengedrongen, wilde Menelaüs Helena vermoorden.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
Wie de armband wil bekijken, om te zien wat er allemaal aanhangt, moet dat kijken "betalen" door er een nieuw bedeltje aan te hangen (of door de belofte te doen er eentje te kopen). Dit "betalen om te kijken" wordt bedelen genoemd. De afzonderlijke bedeltjes verbeelden zo de herinnering aan de schenker.
Contant geld
Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten. Het maakt ook niet uit of het uw geld is of dat van iemand anders.
Bij de wettelijke verdeling van erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Banken in Nederland
Alle banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. Dat wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB). U kunt bij uw bank navragen of uw bank onder het depositogarantiestelsel valt. U kunt het ook zelf opzoeken in het register Wet financieel Toezicht (Wft).
U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten. Ook krijgt uw baby inentingen tegen kinderziekten op het consultatiebureau.
U heeft een kinderwens, u bent zwanger of uw partner is zwanger, of uw baby is net geboren. Dan krijgt u mogelijk te maken met testen rond de zwangerschap, zwangerschapsverlof of geboorteverlof regelen, naamskeuze en geboorteaangifte.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt uw partner een kind? Dan hoeft u het kind niet te erkennen. U bent dan automatisch de juridische vader. Ook als u niet de biologische vader van het kind bent.
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is. Nadat het gezamenlijk gezag stopt, moet de andere ouder nog steeds meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.