Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar wegens haar warmtewerking; ze beïnvloedt ook speciale fotografische emulsies en kan zichtbaar worden gemaakt met een warmtebeeldkijker: thermografie.
Infrarood licht heeft een golflengte van 750 tot 100.000 nanometer. Het menselijk oog kan alleen licht zien met een golflengte van 400 tot 700 nanometer. Infrarood licht kun je dus niet met het blote oog zien, daarom zie je niets als je de afstandsbediening op jezelf richt.
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een derde van het infraroodlicht de diepere lagen van de huid kan binnendringen. Dat leidt tot reacties tegen de warmte, zoals ontsteking, hydratatieverlies en de afbraak van collageen en elastine.
Door langdurige blootstelling aan infrarood en uv-straling kan staar ontstaan, een vertroebeling van de ooglens. Zichtbare of infrarode laserstraling kan door de ooglens nog eens extra geconcentreerd worden en het netvlies onherstelbaar beschadigen, waardoor blindheid ontstaat.
Als je een infraroodlamp gebruikt, richt je het licht op het specifieke gebied van je lichaam dat je wil behandelen. De meeste modellen zijn ook verstelbaar. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal 40 centimeter afstand houdt van de lamp.
Kan ik me verbranden als ik infraroodverwarming aanraak? Heat4All infraroodpanelen zijn gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
In Japan en China heeft infraroodtherapie zijn nut bewezen bij de behandeling van astma, bronchitis, verkoudheid, griep en sinusitis omdat het ontstekingen en zwellingen vermindert. Het regelmatig gebruik van de infraroodcabine door diabetici (type2) verbetert hun algemeen welbevinden.
Wat doet een infraroodlamp met je spieren? Door een infraroodlamp op je huid te richten, zal de bloedcirculatie toenemen. Daardoor kunnen bouw- en afvalstoffen wat sneller dan anders worden aan- en afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat spieren zich wat sneller kunnen herstellen.
De straling van een infraroodlamp heeft een rustgevend effect op je lichaam en infrarood licht heeft de meest gunstige golflengte van licht voor een goede nachtrust. De straling en warmte van infraroodlicht dringt diep tot de huid door en zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten ontspannen.
Een infraroodafstandsbediening verzendt een signaal door middel van infraroodlicht. U kunt dit licht niet met het blote oog zien, maar als u een digitale camera, camera van een mobiele telefoon of een camcorder in de cameramodus gebruikt, kunt u het signaal wel zien.
Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.
Het is een soort elektromagnetische straling gelegen voorbij zichtbaar licht en de kleuren. Letterlijk betekent infra-rood, na het rode licht. Infrarood is enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Omdat de installatie van gasverwarming veel arbeidsintensiever is, ben je nagenoeg altijd goedkoper af met een infraroodpaneel. Gas is nog steeds goedkoper dan elektriciteit. Gemiddeld gezien is infraroodverwarming dus duurder dan verwarming op gas*.
Infraroodverwarmingen bevestig je meestal aan de muur of aan het plafond. Anders dan bij traditionele verwarmingen is de plaatsing van infraroodpanelen op de muur wat hoger. Dit is omdat de locatie van 'gewone' verwarmingen vaak geblokkeerd wordt door banken of tafels.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis. Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.
Infrarood panelen (IR panelen) kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
Infrarood(straling) biedt pijnverlichting bij nek- en rugklachten. Heb je last van je nek, rug of schouders, zoals spierpijn of pijnlijke spieren of gewrichten? Dan kan een therapeutische Health Mate infraroodsauna helpen om deze pijn te verminderen.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Van een sessie in een infraroodcabine ga je flink zweten. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen.