Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Vegetarisme en veganisme: de cijfers
Nederland telt 'slechts' 261.000 veganisten. Zo'n 4% eet vegetarisch. De gemiddelde Nederlander eet 76 kilo vlees per jaar, bijna 30% meer dan de norm van het Voedingscentrum.
Er bestaan geen grote onderzoeken die het aantal veganisten in Nederland in kaart brengt. Aan de hand van het aantal leden van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme schatten wij dat er in 2020 in Nederland zo'n 150.000 veganisten zijn (juli 2020).
Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen.
Ook heeft Nederland de minste omnivoren, 48 procent. Dat zijn mensen die zeggen dat ze vaak vlees eten. Maar weinig mensen noemen zich vegetariër (5 procent) of veganist (2 procent). Vegetariërs eten geen enkele soort vlees of vis, maar wel eieren en/of zuivelproducten.
Vroeger was veganisme voor hippies en geitenwollensokken-types, maar die tijd is voorbij. Vegan is populair en vegan staat vaker op de menukaart. Steeds meer restaurants maken plantaardige producten die sprekend op het echte lijken.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
Het aantal mensen dat iedere dag veganistisch eet is vastgesteld op 1,5%. Bij een bevolkingsgrootte van 17,4 miljoen zijn dat 261.000 mensen. Dit cijfer ligt ruim 110.000 hoger dan eerdere schattingen. Vooral bij mensen onder de 40 jaar is vegetarische voeding populair.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Ruim minder dan de helft van de Nederlanders (46%) eet vandaag de dag dagelijks vlees of vis. Pakweg tien jaar geleden lag dit percentage nog veel hoger. De groep is inmiddels ingehaald door de flexitariërs, die bijna de helft van de Nederlanders bevat (48%).
4,7 procent van de Nederlanders (822.000 personen) eet geen vlees. Hiervan volgen 70.000 (0,4 procent) een puur plantaardig leefpatroon. Daarentegen staat bij ruim 95 procent van de Nederlanders dagelijks tot vier keer per week vlees op tafel.
Volgens het meest recente onderzoek noemt inmiddels één procent van de Nederlanders zich veganist. Dat zijn dus bij elkaar zo'n 170.000 veganisten. Twintig jaar geleden waren het er nog maar 16.000. Ook bij onze zuiderburen in België eet naar schatting één procent veganistisch.
De afgelopen 2 jaar is het aantal vegetariërs (inclusief veganisten) in Nederland met 50 procent gegroeid tot 3,9 procent van de bevolking. Ongeveer 1,5 procent van de bevolking eet elke dag veganistisch.
Waar er in 1996 nog maar zo'n 16.000 veganisten waren in Nederland, waren dat er in 2014 al 45.000. In 2020 schatte de NVV dat er in Nederland rond de 150.000 veganisten zijn. Vooral de laatste jaren groeit het aantal veganisten enorm snel.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Je krijgt veel eiwitten binnen door het eten van dierlijke producten. Deze eiwitten heb je nodig als je wilt afvallen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven waar je al deze groepen uit kunt halen. Zo is het eiwitpoeder van Orange Fit compleet vegan – ja, ja, een aanrader!
Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is 4 tot 6%, wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen.
Op de meeste dagen wordt vlees gegeten
Jongvolwassenen eten gemiddeld op 6 dagen in de week vlees. Dit is iets minder dan de andere leeftijdsgroepen die dat gemiddeld op 6,2-6,3 dagen per week doen.
Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas, diabetes en kanker minder voor onder vegetariërs.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.