Uw buitenste knieband zorgt voor stabiliteit aan de buitenkant van de knie. De driehoekige platte 'band' aan de buitenkant van de knie kan echter ook geïrriteerd raken. U voelt dan een stekende pijn aan de buitenkant van de knie, die erger wordt als u de knie meer belast, zoals tijdens het sporten of lang lopen.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
De buitenband van de knie (laterale band) ligt buiten het gewrichtskapsel en loopt van het bovenbeen naar de kuitbeen. Deze banden geven stabiliteit aan de knie in de zijwaartse richting. Daarnaast liggen centraal in de knie de voorste en de achterste kruisband.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
De meeste knieklachten, zoals een gekneusde knie en een gescheurde knieband, gaan in een paar maanden vanzelf over. Een knieverband of oefentherapie versnellen de genezing niet. Meer adviezen vindt u op Thuisarts, ook wanneer u de huisarts moet bellen.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Knieklachten zijn op meerdere manieren te categoriseren. Een daarvan is het ordenen op locatie van de pijn. Laterale kniepijn kan veroorzaakt worden door een probleem intra-articulair, tendinogeen of zelfs vanuit een ander gewricht.
Wanneer een lopersknie bij u geconstateerd is dan is het belangrijk dat u goed rust. Uw knie is overbelast en kan alleen goed genezen wanneer u het rustig aan doet. Hou 4 tot 6 weken rust aan voor een voorspoedig herstel. Hardlopen is gedurende deze weken even volledig uit den boze, net als andere loopsporten.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen.
De meeste knieproblemen gaan binnen een paar weken tot maanden vanzelf over. Als u klachten houdt, ga dan na een week naar de huisarts. De knie is dan minder dik. De huisarts kan de knie dan beter onderzoeken.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de laterale band. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
De buitenste knieband zit aan de buitenzijde van de knie. De band zit aan vast aan de zijkant van het bovenbeen (femur) en aan de zijkant van het kuitbeen (fibula). De buitenste knieband is belangrijk voor stabiliteit in het kniegewricht. De knieband kan door verkeerd bewegen van de knie geïrriteerd raken.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Ga zitten en hou je knie licht gebogen. Rol de stok of deegroller over je been. Zoek punten op in de been die gevoelig zijn en blijf daar 10-20 seconden rollen. Probeer zo alle gevoelige punten in je been mee te nemen.
Over het algemeen ontstaat een peesontsteking van de knie door (langdurige) overbelasting. Een pees is een minder goed doorbloed lichaamsonderdeel. Hierdoor duurt het herstel van een peesontsteking lang. De klachten kunnen daardoor wel enkele weken tot maanden aanhouden.
Knieklachten behandelen
Dit kan door therapie zoals dry needling, oefentherapie of manuele therapie. Daarnaast is er voor de ernstige klachten zoals een scheur in de meniscus of kruisband vaak een operatie nodig. Bij slijtage in de knie kan er ook gekozen worden voor een knieprothese.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.