Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Bladlood is zacht, platgewalst lood dat je gebruikt om onder andere muren, kozijnen, daken en dakkapellen waterbestendig af te sluiten. Vooral daar waar verschillende materialen bij elkaar komen.
Een loodslab zorgt ervoor dat de spleet of kier die normaliter zou ontstaan tussen de oppervlakken goed waterdicht blijven. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat een spleet of kier goed is afgedicht en dat uw huis beter is geïsoleerd. Elke kier of spleet zorgt er namelijk voor dat er warmte kan ontsnappen.
Bij montage op stelkozijnen zal allereerst het stelkozijn in de spouw worden geplaatst. Deze wordt met behulp van slagpluggen vastgemaakt. Voordat het kozijn erin wordt gezet, worden de ontstane kieren tussen het stelkozijn en de muur dichtgemaakt. Hiermee wordt de laatste tochtweg afgesloten.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Deze “lip” de aanslag genoemd wordt gebruikt om tegen het stelkozijn aan te plaatsen. Hierdoor ontstaat een perfecte dichting van uw kozijn op de muur.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Een ook acceptabele oplossing is het diep inslijpen van de voeg (6 cm) en het lood hierin maximaal diep aanbrengen, waarna deze kan worden dicht gevoegd. Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
Lood is een vrij prijzig materiaal en zeker, omdat de prijzen ook nog onderhevig zijn aan flinke schommelingen. Gemiddeld kost een strekkende meter lood al €200 á €220 bij vervanging tot op het binnenblad. Deze prijs is wel inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw.
Bij het klussen aan uw huis heeft u soms bladlood of loodvervanger nodig. Daarmee kunt u lekkage aan uw woning voorkomen en zorgt u voor de perfecte afwerking van bijvoorbeeld dakconstructies, schoorstenen en dakkapellen.
Loodslabben moeten worden samengesteld uit stroken met een minimale dikte van code 18(1,59 mm) en een maximale lengte van 1.500 mm. Dit is vooral van belang in situaties waar de loodslabbe aan intensieve koude- en warmtebelasting is blootgesteld. De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen.
De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen. Het verdient aanbeveling de overlappen met de overheersende windrichting mee te dekken (“van het weer af”).
Dakbedekking en alle onderdelen op het dak worden van verschillende materialen gemaakt. Lood is één van die materialen. De plekken waar lood gebruikt wordt, wordt ook wel 'looddelen' of 'loodslabben' genoemd. De functie van een loodslab is het voorkomen van lekkages.
Wanneer de muuropening te breed is, zal een latei boven het kozijn worden aangebracht, om de krachten op te nemen die anders het kozijn zouden beschadigen. Een ontlastingsboog heeft dezelfde functie als een latei, de krachten opnemen en doen afvloeien op de muurdammen naast het kozijn.
- Bladlood: een loodslab of loodslabbe is een strook lood wordt gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw, bijvoorbeeld bij een schoorsteen of een dakvenster. Een zwaardere (dikkere) loodslabbe is sterker dan een lichtere (dunnere).
Kleine scheuren en barsten in een loodslab kunnen het beste worden gerepareerd door over de scheur een elastische kunststof aan te brengen. Scheuren die niet op het Zuiden staan kunnen echter ook worden gerepareerd met loodstickers.
Lood kunt u het beste verdekt vastzetten met koperen nagels met een brede platte kop. Mocht een open vernageling toch noodzakelijk zijn, dan moet u deze zorgvuldig afdekken met een trotseerloodje. 6. Voor het stevig vastzetten van de loodbekleding moet u koperen klangen gebruiken van 0.8 millimeter.
De chronische klachten van een loodvergiftiging kunnen zijn:
Buikpijn wijdverspreid (diffuse buikpijn) of koliekpijn in de buik. Misselijkheid of braken. Metaalsmaak in de mond. Diarree.
In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 1945 tot 1960 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen.
Is het drinken van kraanwater uit een loden waterleiding schadelijk voor volwassenen? Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.
Purschuim is uitstekend geschikt voor het monteren van een deurkozijn. Bijvoorbeeld met Genius Vulschuim of Genius Ultra.
Compriband is een een schuimband dat aan één kant kleeft en door middel van uitzetting de sparing tussen muur en kozijn opvult. Je kunt de compriband op het kozijn plakken bij de montage om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen het kozijn en de muur gevuld is.