Aangezien een poké bowl als samenstelling veel op sushi lijkt, is sushirijst een aanrader. De rijst is kleverig, lekker korrelig en lekker neutraal van smaak bij vis. Wil je een gezondere variant? Neem dan zilvervliesrijst.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij rijst in een kommetje geserveerd wordt met verse groenten, vlees of (rauwe) vis, een dressing en wat toppings. De ingrediënten worden allemaal in kleine plakjes of blokjes gesneden en je eet de bowl vaak lauwwarm.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
De poke bowl eet je koud. Alle ingrediënten in deze bowl zijn koud. Alles vers gesneden en samengebracht in een grote kom. Maar met koken bepaal jij zelf wat je lekker vind.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, geserveerd in een kommetje. Het bestaat voornamelijk uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis, maar er bestaan ook veggie versies en varianten met vlees. Meestal worden er dressings en toppings aan toegevoegd.
Medium €11,80 Large €14,80. Keuze uit: Witte rijst, bruine rijst (+€1,00), sla of mix. Extra proteïne: +€2,75 | Extra tonijn: +€4,00 | Extra mix-ins: +€0,75 | Extra dressing: +€0,60 | * prijzen en menu items kunnen afwijken in de winkel.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Reken per persoon op ongeveer 75 gr sushi rijst.
Kies bij voorkeur voor volkoren granen en graanproducten. Die zijn het meest voedzaam en zorgen voor meer verzadiging. Zo maak je je bowl nóg gezonder. Soms worden pokébowls met nacho's geserveerd, dat is natuurlijk minder gezond.
Wanneer je een 1 persoon poké bowl maakt is het verstandig de schaal nu te groot te nemen, wij adviseren een schaal tussen de 15 en 21 centimeter. Wanneer je een gerecht voor meer dan 2 personen maakt adviseren we een centimeter of 20 tot 25.
Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen. Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier. Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.
Japanse rijst, ook wel Japonica-rijst genoemd, is een van de beste rijstsoorten die je aan je sushi-recept kunt toevoegen. Het bevat gewone rijst en kleefrijst, en beide soorten zijn kortkorrelig. Gewone Japanse rijst, ook wel bekend als uruchimai, wordt in bijna alle Japanse kookrecepten gebruikt.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Maar wist je dat een zogenaamde 'boot' voor twee personen met zo'n veertig stukjes sushi 1.000 ckal bevat? Ter vergelijking: dat is evenveel als een kleine friet met mayonaise en een curryworst special, vier wafels met een toefje slagroom en anderhalve pizza margharita, zo bleek uit het VRT-programma 'Over Eten'.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi. Daarom kun je een pokebowl vergelijken met een bowl gevuld met alle ingrediënten waar je normaal sushi van maakt oftewel een sushi salade.
Deze nieuwe food-trend uit Hawaï is een mix van rauwe vis en vrolijk gekleurde groente evenals een frisse, vitaliserende saus. De hartige saus heeft als basis onze natuurlijk gebrouwen sojasaus, geroosterde sesamolie, een vleugje citroensap en een aromatische chili.
Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen. Norivellen. De klassieke vellen zeewier om de rijst en vulling van de sushi bij elkaar te houden.