Witgoedservice heeft jarenlang ervaring met het repareren van fornuizen. We repareren alle merken fornuizen.
Als de ontsteking niet werkt terwijl de gaskookplaat op het elektriciteitsnet is aangesloten, is de stroom mogelijk uitgeschakeld. Als u op de ontstekingsknop drukt, maar het typische klikgeluid niet hoorbaar is, staat er waarschijnlijk geen stroom op de gaskookplaat.
De poorten waar het gas doorheen komt kunnen verstopt zijn met voedselresten of door reiniging nat zijn geworden. Dit is waarschijnlijk het geval als de vlammen rondom de gaspit ongelijk zijn. Schakel het gas uit en wacht tot de deksel van de betreffende gaspit is afgekoeld.
De waakvlam is geplaatst in het midden van de kookplaat, tussen de voorste en achterste branders. Van de waakvlam lopen smalle pijpjes naar de branders. Als het gas wordt opengedraaid, komt de hitte via het pijpje naar het uitstromende gas, zodat het ontvlamt.
Als de ontsteker van het gasfornuis kapot is, kunnen de meeste fornuizen met een lucifer of aansteker worden aangestoken. Zet de knop op de medium stand en ontsteek dan je lucifer of aansteker. Houdt de lucifer of aansteker vlakbij het midden van de brander en wacht dan 3-5 seconden tot de brander ontsteekt.
Op veel gasfornuizen zit een beveiliging dat als de vlam uit gaat, de gastoevoer stopt. Jouw gaspit denkt de hele tijd dat de val uit is. Het wil nog wel eens helpen om de knop 5 seconden vast te houden terwijl de vonk-ontsteker doortikt. En dan pas loslaten.
Het thermokoppel zorgt ervoor dat, als er warmte geregistreerd wordt door de sensor, de gasklep open blijft. Mocht de vlam doven (en er dus gas ontsnappen zonder te verbranden) dan zal het thermokoppel de gasklep automatisch afsluiten.
De Piëzo ontsteking bestaat uit een kunststoffen drukknop. Zodra deze kunststoffen knop ingedrukt wordt, zorgt u voor een elektrische schok. Deze schok wordt weergegeven in de lans of bij de branderkop. Dit uiteraard zonder dat u zelf een schok ontvangt.
De gaspitten van een gasfornuis bestaan uit branderkelken en branderdeksels. De branderkelken zijn de aluminium ringen en de branderdeksels zijn die zwarte schijven die er bovenop liggen, meestal gemaakt van gietijzer. Gaspitten kunnen erg vies worden van het koken.
De elektrische ontsteker van de gasaansteker
De vlamboog die ontstaat naar het aanstekergas is heet genoeg om het gas te ontsteken. Het pijpje waar het aanstekergas doorheen gaat is verbonden met de elektrische ontsteker, daardoor zal het piëzo-elektrisch element zich altijd ontladen op de gasuitlaat van de aansteker.
Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
Stop gietijzeren onderdelen niet in de vaatwasser en maak het goed droog na gebruik of schoonmaken. Zit er toch roest op de pandragers, gebruik dan bijvoorbeeld Collo Electrol Elektrische Kookplaten Reiniger. Met dit poetsmiddel maakt u de pandragers weer mooi zwart.
Wrijf de pannendragers in met wat ammoniak, stop ze in een grote plastic zak, knoop de zak dicht en laat ze een nacht in de zak zitten of leg buiten in de zon. De volgende dag kun je het vet en vuil er makkelijk vanaf vegen. Je kunt op deze manier ook bakplaten, oven-bbqroosters, ovenschalen etc.
DOE DE PANDRAGERS (EN GIETIJZEREN BRANDERDEKSELS) NOOIT IN DE VAATWASSER. Hierbij worden alle van nature aanwezige vetten verwijdert. De pandragers slaan wit uit en gaan roesten (vliegroest). Aggressieve reinigingsmiddelen zoals ovenreinigers en de vele varianten hierop hebben hetzelfde effect.
Gaspitjes op kookplaten in vouwwagens, caravans en campers zijn op enkele millimeters afstand van de brander voorzien van een klein koperen pennetje. Dat pennetje is de 'voeler' van de thermo-elektrische vlambeveiliging, oftewel het thermokoppel, en voorkomt gasuitstroom zonder vlam.
Thermische beveiligingen (thermokoppel).
Een metalen pennetje steekt in de vlam en zet uit door de hitte. Als de vlam uitgaat, krimpt het pennetje en daardoor slaat de toevoer van gas meteen uit. Vlambewaking (ionisatiebeveiliging) stopt de gastoevoer automatisch als de hete lucht bij de gasvlam niet meer ioniseert.
Indien u deze niet meer terug kan lezen, kunt u als vuistregel stellen dat dit vaak 1 keer in de 5 jaar vervangen dient te worden. Gasslangen gaan in principe 5 tot 10 jaar mee.
Je hebt een gasslang nodig om je fornuis of kookplaat aan te kunnen sluiten. Het gebruik van een RVS gasslang is verplicht bij een inbouw gasfornuis of inbouw gaskookplaat. Voor een vrijstaand gasfornuis mag je een rubberen gasslang gebruiken.
Je kookplaat zelf aansluiten doe je zo. Benodigdheden: RVS gasslang, comfooraansluiting (tussenstuk), rol gastape en een steeksleutel / moersleutel. Een RVS gasslang is verplicht voor inbouw kookplaten en ook bij een vrijstaande kookplaat of gasfornuis is een RVS gasslang aan te raden.
U kunt uw gasfornuis aan laten sluiten door een erkende installateur. Belangrijk is dat er geen gaslek ontstaat. Nadat de installateur uw gasfornuis heeft aangesloten loopt hij de aansluitingen nog een keertje na met speciale meetapparatuur. Zo weet u zeker dat u veilig de keuken in kunt.
Bij een gasslang met slangklemmen, draai je eerst de slangklemmen los. Vervolgens trek je voorzichtig de gasslang van de gasfles. Nu kun je de nieuwe gasslang over de koppeling schuiven en de slangklemmen vastdraaien. Zorg dat je de slangenklem niet te strak vastdraait anders kunnen er scheurtjes ontstaan in de slang.