Welke grootheden beschrijven trillingen? Er zijn een aantal belangrijke grootheden die we gebruiken om trillingen te beschrijven, dit zijn de frequentie f (in Hz) en trillingstijd T (in s).
De frequentie wordt gemeten in hertz (Hz), een internationale meeteenheid, waarbij 1 hertz gelijk is aan 1 cyclus per seconde. Hertz (Hz) = één hertz is gelijk aan één cyclus per seconde.
De hertz (symbool: Hz) is de afgeleide SI-eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. 1 Hz komt daarbij overeen met een periode van 1 seconde. Zou iemand regelmatig, eenmaal per seconde op een tafel tikken, dan heeft dat tikken een frequentie van 1 Hz.
Frequentie wordt gebruikt als uitdrukking van hoe vaak iets voorkomt of gebeurt binnen een zekere ruimte of bepaalde tijd. In dit geval gaan we kijken naar de betekenis van frequentie in geluid. Daar betekent frequentie het aantal trillingen per seconde bij een geluid.
De eenheid van de grootte van de kracht is newton (N). Er kunnen meerdere krachten tegelijk inwerken op een voorwerp. De nettokracht of resulterende kracht is de vectorsom van alle krachten uitgeoefend op dat voorwerp: Een vader en zijn zoon duwen samen een doos over de vloer verder.
Alle eigenschappen die we kunnen meten noemen we grootheden. Voorbeelden van grootheden zijn 'lengte', 'oppervlakte', 'volume', 'tijd', 'temperatuur' en 'snelheid'. De maten waarin we deze eigenschappen meten worden eenheden genoemd.
De grootheid "snelheid" wordt aangeduid met de kleine letter v. Moet er in de techniek worden gerekend, gebeurt dit niet in km./uur maar in de basiseenheid “meters per seconde”, afgekort m/s. Het omrekenen gaat als volgt: 1 km.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: frequentie (zn) : menigvuldigheid, multipliciteit, trillingssnelheid, veelvuldigheid.
Een frequentietabel is een tabel waarin staat hoeveel keer een bepaalde waarde voor komt. Hoevaak een bepaalde waarde voorkomt, dat noemen we frequentie.
In de natuurkunde is druk de drukkracht per oppervlakte-eenheid. De SI-eenheid van druk is de pascal (Pa), maar ook de bar en de atmosfeer worden soms gebruikt.
Grootheden en eenheden spelen een belangrijke rol in de natuurkunde. Ze komen terug in alle onderwerpen van natuurkunde en in de formules die hierbij horen. In het kort: Een grootheid is iets wat je kunt meten, zoals lengte of massa, een eenheid is een afgesproken hoeveelheid, zoals meter, kilogram, seconde.
Tijd is een natuurkundige grootheid. Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat gebeurtenissen geordend kunnen worden; dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt.
De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon. De golflengte heeft een directe relatie met de frequentie: hoe lager de frequentie, hoe groter de golflengte en andersom.
Hoe hoger de toon, hoe hoger het aantal Hertz. Hertz wordt gebruikt bij periodieke verschijnselen en wordt ook wel de frequentie genoemd. Dit betekent dat het verschijnsel zich herhaalt. 1 Hz komt overeen met 1 keer tikken in een periode van 1 seconde.
Frequentie, golflengte en golfsnelheid zijn allemaal gerelateerd aan elkaar door de formule: vgolf = λ · f waarin vgolf de golfsnelheid in m/s is, λ de golflengte in meters en f de frequentie in Hertz.
Frequentie is het aantal trillingen binnen een seconde plaatsvindt. Bijvoorbeeld: een frequentie van 50 kHz betekent dus 50000 trillingen in één seconde. Symbool van frequentie is f, eenheid is Hertz (Hz) of s-1 Frequentie kan berekend worden uit de trillingstijd (T) met f = 1/T (trillingstijd in seconden).
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
De frequentie 528 Hz is uit deze serie het meest bekend, en is veel in meditatieve muziek verwerkt. Deze frequentie, die op het hartcentrum resoneert, staat bekend om zijn helende kwaliteiten. Geluid geeft niet alleen vibraties van lucht, maar ook vibraties in het energetische veld.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver. Tot welke toon kun jij nog horen?
Hoogfrequent (HF) is de term die gebruikt wordt (in de elektronica) voor stromen en spanningen die in een hoog tempo - met een hoge frequentie - wisselen van niveau of van positief naar negatief wisselen. De term 'hoogfrequent' wordt ook gebruikt bij geluidsgolven en heeft dan betrekking op ultrageluid.
Deze toonhoogte, die ook wel fundamentele frequentie (f0) wordt genoemd, komt overeen met de trillingsfrequentie van de stembanden en speelt een essentiële rol bij onder andere sprekersidentificatie, waarnemen van intonatie én spraakverstaan in rumoerige omstandigheden.
Grootheden en eenheden
Er zijn talloze grootheden, met hun bijbehorende eenheden, te bedenken. Afstand is bijvoorbeeld een grootheid.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Een grootheid is iets wat je kunt meten (bijvoorbeeld 'lengte'); een eenheid is de maat waarmee je meet (bijvoorbeeld 'meter').