Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Uw weerstand verhogen
Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.
Een bloedonderzoek geeft snel een idee van de toestand van je immuunsysteem. Onderzoekers bekijken je witte bloedcellen onder de microscoop. Ze tellen en onderzoeken ze op uiterlijk, vorm, grootte en kwaliteit. Ze bepalen ook de antistoffen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Welke voeding is goed voor de weerstand? Pas je eetpatroon aan om zo gezond mogelijk te blijven. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, daar zit vitamine C in. Daarnaast dragen vitamine A en vitamine B6 bij aan een normale werking van het immuunsysteem.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen. Kwaliteit van slijmvliezen is slecht. Zuur/base-evenwicht is verstoord.
Het is bekend, dat stress de afweer vermindert en de kans vergroot op het krijgen van infecties en kanker. Het gekke is, dat tijdens stress sommige aspecten van het afweersysteem juist sterker worden. Zo stimuleert stress bijvoorbeeld astma, allergische reacties, auto-immuun ziekten en ontstekingen.
Auto-immuunziekten komen vaak in families voor, maar er kunnen ook andere boosdoeners zijn, zoals bacteriën, virussen, omgevingsfactoren, voeding en stress. Bovendien kunnen je gender en/of je etnische achtergrond ook risicofactoren zijn.
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief.Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'.
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.
Echinacea, weegbree en rozemarijn zijn planten die vanouds bekendstaan om hun bijdrage aan de weerstand van het lichaam. Duizendblad en echinacea hebben een verzachtend en kalmerend effect op de keel, de keelholte en de stembanden. Echinacea en olijfboom zijn goed voor de bovenste luchtwegen.
Gezonde voeding, voldoende beweging, een goede hygiëne en een goede nachtrust kunnen de weerstand van je kind ondersteunen. Gedurende ons leven verandert ons immuunsysteem ook. Als jij ouder wordt, wordt ook je immuunsysteem ouder – en kan je vatbaarder worden voor infecties.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Bananen eten als je ziek bent
Ook al heb je misschien niet zo'n zin om te eten, een banaan gaat er misschien wel in. En daarmee krijg je onmiddellijk vitaminen, mineralen en ook wat eiwitten binnen. Heb je keelpijn?
Astaxanthine is namelijk de meest krachtige natuurlijke antioxidant die er bestaat, vele malen sterker dan Vitamine C en E bijvoorbeeld. Van antioxidanten is bekend dat ze de werking van vrije radicalen tegengaan en kunnen uitschakelen.