Een VPN versleutelt je data en verbergt je IP-adres. Zelfs als je versleutelde data door een hacker onderschept zou worden, is deze onleesbaar. En een verborgen IP-adres betekent dat je locatie niet getraceerd kan worden. Met een VPN kun je toegang krijgen tot online inhoud die locatiegebonden is.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.
Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruik maakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen.
Het gebruik van een VPN komt met veel voordelen. Het verbetert je online vrijheid, veiligheid en privacy. Het bijkomende voordeel is dat je met een gerust hart op het web kunt gaan. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer mensen VPN's aanraden en gebruiken.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Dankzij de incognito modus hoef je niet steeds zelf je zoekgeschiedenis, cookies en surfgeschiedenis te verwijderen. Bedenk je dat de incognito modus er niet voor is gemaakt om veiliger of anoniemer te surfen op het web.
Een versleutelde VPN-tunnel levert weliswaar enige veiligheidsvoordelen, maar het beschermt je niet tegen de meeste internetgevaren. Ook al claimen sommige VPN-diensten anders, soms zelfs tegen het misleidende aan; je bent met VPN nog altijd kwetsbaar voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.
Eén op de vijf Nederlanders heeft wel eens een VPN gebruikt om te kunnen verbinden met een bedrijfsnetwerk of het netwerk van een opleidingsinstelling. Daarnaast bleek zo'n 12% van de Nederlanders wel eens een VPN te gebruiken om anoniemer en veiliger te kunnen internetten.
Een VPN is een waardevolle investering als je je online privacy en veiligheid serieus neemt. Het beschermt je tegen privacyschendingen en biedt toegang tot geblokkeerde websites. Een VPN versleutelt ook je verbinding, zodat Google, Facebook of je ISP je online activiteiten niet kunnen volgen.
Heb ik een VPN nodig? Als je alleen maar thuis online gaat of buiten de deur alleen maar van je mobiele internet gebruik maakt dan hoef je je niet echt zorgen te maken en heb je niet per se een VPN nodig. Tenzij je je zorgen maakt over je privacy geldt dat ook voor de internetverbinding op je school of werk.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Controleer je IP-adres
Een goeie basistest om te zien of je VPN werkt, is om te controleren of je IP-adres is veranderd nadat je de VPN hebt ingeschakeld. Als de VPN werkt, is het IP-adres dat je van je internetprovider hebt gekregen niet meer zichtbaar. Check je IP-adres via VPN.nl.
Een VPN-verbinding zorgt voor extra veiligheid en privacy op jouw internetverbinding. Een VPN-verbinding is nuttig wanneer je met jouw iPhone gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk, maar ook onderweg op het mobiele netwerk of thuis is een VPN nuttig.
1 NordVPN is de beste VPN overall
OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2/IPSec, NordLynx (WireGuard) Houdt geen logs bij. Maximaal zes apparaten. Windows, macOS, Linux, Android, iOS, routers, Android TV, Chrome en Firefox.
Ja, het gebruik van een VPN is legaal in België.
En stel dat je internationale content wilt streamen (bijvoorbeeld vanaf je Netflix US-account) of toegang wilt krijgen tot lokale content zoals VRT terwijl je in het buitenland bent. In dat geval heb je een VPN nodig met servers in en buiten België.
Bij onze internetabonnementen bieden wij gratis KPN Veilig aan wat je helpt beschermen tegen internetgevaren zoals malware. Dit is een product in samenwerking met F-Secure. F-Secure biedt ook een VPN-dienst aan, namelijk Freedome. Mogelijk is dit een goede optie.
Wij bieden zelf geen VPN-diensten aan, maar jij kunt er wel gebruik van maken via je internetverbinding. Dat is best lastig, dus in deze topics helpen we je op weg om een VPN-verbinding op te zetten en leggen we uit wat hier allemaal bij komt kijken.
Hoewel de incognitomodus je een vorm van privacy geeft, biedt deze geen totale anonimiteit. Als je een incognitovenster opent, wordt er expliciet aangegeven dat je online activiteiten voor de websites die je bezoekt, je werkgever, school en internetprovider mogelijk nog steeds zichtbaar zijn.
Als je niet wilt dat een browser bijhoudt welke pagina's je bezoekt en welke programma's je downloadt, kun je in de incognitomodus browsen. Bedenk wel: de browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je, maar je internetserviceprovider of werkgever kan toch volgen welke pagina's je bezoekt.
De incognitomodus is een instelling in je webbrowser waarmee je undercover op internet kunt surfen. Deze modus verwijdert de lokale gegevens van je browsersessies op internet. Dit betekent dat je browsegedrag niet wordt vastgelegd in je lokale zoekgeschiedenis.