Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad.
Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven. Je kunt de bladeren dan het beste zo'n 5 centimeter van de steel afknippen.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Let er op dat de grond altijd licht vochtig is en nooit uitdroogt. In de warme zomermaanden zal de bananenplant over het algemeen meer water nodig hebben dan in de winterperiode. Je kunt de bananenplant het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Flink bruine en/of hangende bladeren zijn meestal een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Tijd dus om je plant te verplaatsen naar een plek met meer licht en nog eens goed te checken of je voldoende water geeft.
Als de bladeren van je bananenplant slap gaan hangen, dan staat de plant te warm en heeft hij dorst. Controleer dagelijks of de aarde nog vochtig genoeg aanvoelt, maar waak er ook voor dat de plant niet te nat staat. Dan zullen de wortels gaan rotten. Om water te sparen kun je de plant buiten zetten in een regenbuitje.
Snoeien Musa/ bananenplant
Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad.
Zitten de bladeren echt goed klem, dan kun je er zelfs voor kiezen om de top van de plant af te snijden. Je houdt dan een kale stam over, waardoor het nieuwe blad weer alle ruimte heeft om te groeien. Het ziet er even lelijk uit, maar de kans is groot dat de bananenplant snel weer gezond zal uitlopen.
Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes of bakjes met water op de verwarming, en ga je door met besproeien.
De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten, door het feit dat de planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is echter wel winterhard en kan dus buiten geplaatst worden. De andere Musa soorten kunnen niet buiten worden geplaatst in dit klimaat.
De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.
Universele plantenvoeding is voldoende voor een bananenplant. In de winter heeft je kamerplant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft in de winter.
Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Hoe groter de baby's des te meer wortels ze zullen hebben en kunnen gaan groeien in hun eigen potje. De baby's kunnen het beste zo'n 20cm groot zijn en dan mogen ze in hun eigen potje. Zoals je bij mijn bananenplant kunst zien zie je drie stekjes naast de grote mama plant staan.
Afhankelijk van de plant zet je het stekje eerst in en laagje water, totdat zich wortels vormen óf laat je de snijwond een paar uur drogen, steek je het stekje in de aarde, drukt deze aan en geef je het wat water. Dit soort stekjes schijnen goed te werken bij kruiden, maar is ook geschikt voor heel veel andere planten.
Elk jaar groeien er 67 miljoen ton bananen in tropische landen zoals; Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant er goed.
Een banaan groeit aan een bananenplant. De bladeren van een bananenplant staan in een spiraal. Deze plant kan wel meer dan drie meter hoog worden! Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.