Positioneel versus principieel onderhandelen
Kies je voor principieel onderhandelen, dan focus je op belangen en zoek je naar een win-win-oplossing. Positioneel is harder, geschikt voor eenmalige onderhandelingen zonder toekomstige relatie.
Bij een tegenbod accepteert de verkoper uw bod niet, maar stelt een andere koopprijs voor. Vanaf dat moment bent u in onderhandeling. U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen.
De laagste prijs hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Neem ook zaken als looptijd van een contract, garantie en service mee in je afweging. Wat kan helpen, is om het woord 'korting' niet te gebruiken in de conversatie. Vraag of 'een leuke prijs' of 'speciale prijs' tot de mogelijkheden behoort.
De drie meest kritische elementen die een grote invloed hebben op het verloop en het eindresultaat van de onderhandelingen zijn: macht, informatie en tijd.
Een onderhandeling is een proces waarmee twee personen of groepen (de partijen) proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen. Loven en bieden is een simpele vorm van onderhandelen (eendimensionaal) maar complexe onderhandelingen vergen creativiteit.
Het is een proces waarbij er wordt gestreefd naar een compromis of overeenstemming. Over het algemeen proberen partijen gelijk te krijgen. Echter, wil je een duurzame oplossing? Dan is het belangrijk om te zoeken naar een oplossing die voor beide partijen gunstig uitpakt.
Een goede gespreksstructuur
Tijdens de inleiding kunt u samen met uw gesprekspartner bepalen hoeveel tijd u uittrekt voor het gesprek en wat voor onderwerpen u wilt bespreken. In het midden van het gesprek bespreekt u deze onderwerpen en aan het einde van het gesprek vat u in het kort samen wat er besproken is.
Begin altijd met een lager bod dan je uiteindelijk bereid bent te betalen, zodat je ruimte hebt om te onderhandelen. Onderhandel eerst over een korting op de prijs en pas daarna, als er echt geen korting in zit, over gratis extra's. Bedenk goed wat de waarde van gratis extra's is.
Koper en verkoper moeten het eens worden over het bedrag en de datum van overdracht. Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen. Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen.
Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de verkoopprijs van een (tweedehands) auto, met zo'n 5-10% marge. Als je je auto inruilt, is een deel van de inruilprijs vaak al inbegrepen in dit percentage, en krijg je uiteindelijk vaak minder korting.
Waarom we onderhandelen
Er zijn drie redenen die de basis vormen van een onderhandelingssituatie: Je wilt iets van de andere partij en je bent bereid om in ruil daarvoor iets te doen. De andere partij wil iets wat jij kunt bieden en is bereid om je te geven wat je wilt. Beide partijen willen een deal sluiten.
Hoe bereken ik een KSF? Een kritische succesfactor (KSF) kan niet worden berekend; het is een kwalitatief begrip.Wat wel kan worden berekend is een of meer bijbehorende kritieke prestatie-indicatoren (KPI-en).
Onderhandelen is een proces waarin wederzijds afhankelijke partijen met tegenstrijdige én overeenkomstige belangen samen willen werken aan een overeenkomst die voor beide betrokkenen acceptabel en realistisch is. Onderhandelen wordt gezien als een specifieke kwaliteit.
Een goede richtlijn is het uitbrengen van een openingsbod dat ongeveer 5% tot 20% lager ligt dan je definitieve bod.
Hoe werkt het biedlogboek? Een Biedlogboek wordt bijgehouden door biedsoftware. In plaats van een mailtje sturen met een bod, dien je voortaan een bod digitaal uit te brengen via een biedformulier. Als er een bod binnenkomt, wordt deze automatisch vastgelegd in het systeem en is het niet meer aan te passen door derden.
Wat hij wel mag, is aangeven dat een bod te laag is voor de verkopende partij. Ook kan hij om een definitief eindbod vragen. Vindt hij dat te laag, dan mag hij de onderhandelingen beëindigen en gaan onderhandelen met een andere partij.
Grote huishoudelijke apparaten: tot 15 procent. Keukens: ruim 25 procent. Bankstellen en slaapkamermeubelen: 10 procent. Stoelen en tuinmeubelen: tot 15 procent.