Een breed vertakt gestel duidt op een sterke boom. In de winter kun je zien of een boom gezond is door een stukje van de bast of de tak weg te schrapen. Als je dan een mooie, groene kleur ziet, is dat een teken dat de boom gezond is. Kun je iedere boom zomaar herplanten?
Bijvoorbeeld: dode bladeren aan de top of gebogen of gedraaide bladeren. De wortels: kijk goed naar de kleur. Bruine of zwarte wortels zijn meestal een signaal dat er problemen zijn. De stam en takken: let op wonden (door onweer, grasmaaier, vuur…), ze kunnen een ingang vormen voor schimmels die de wortels doen rotten.
Meestal wordt de ziekte veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen, maar het kan ook voorkomen dat de boom wordt aangetast door dieren of insecten. Insecten of dieren dragen bacteriën of schimmels met zich mee, waar de boom vaak slecht op reageert. Dit mondt zich dan uit in een boomziekte.
De symptomen zijn: snelle bladverwelking, afstervende takken in het onderste deel van de kroon, vochtuittreding aan de stam en loslating van schorsplaten. Daarna treden secundaire organismen zoals bastkevers, houtkevers en schimmels op.
Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.
Dit gebeurt vooral bij extreem warm weer. Als zij dan vaak en veel water krijgen, dreigt een ander probleem. Dan wordt de bodem te nat en wordt de zuurstof uit de grond rond de wortels verdreven. Het gevolg is dat de boom of struik dan verdroogt door verdrinking.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Daarom gaat een jonge boom direct in ruststand bij gebrek aan water. Het is dan ook nodig om nieuw aangeplante bomen of struiken regelmatig extra water te geven. Vaker dan degene die er al vele jaren staan. Je kan dat het best doen door af en toe een flinke hoeveelheid water te geven, bvb 1 x per week.
Verzwakte beuken kunnen gevoelig worden voor secundaire aantasters - zoals bastkevers. Wanneer veel beuken zijn verzwakt, is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Uw waarneming over beukensterfte is zeer welkom.
Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt. Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig.
Wortels krijgen te weinig lucht, water en voeding. Ook een slappe bodem of droogte leidt er toe dat een boom gemakkelijker om valt. De wortels hebben in slappe of droge grond minder houvast en bij langdurige droogte sterven de kleine wortels af.
Het vocht uit de oude schors is terug gegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat deze sneller los. Periode van warmte en droogte. In ons klimaat laat de schors normaal gesproken langzaam aan los, waardoor dit minder vaak opvalt.
Voor het kappen, snoeien of verplanten van een boom heeft u een vergunning nodig als: U een boom wilt kappen. U tussen de 30% en 50% van de boomkroon (bovenste deel van de boom) wilt verwijderen (snoeien) U meer dan 50% van de boomkroon wilt verwijderen (kandelaberen of knotten).
Want dode takken durven op de meest onverwachte momenten uit de boom vallen. De stam kan gemakkelijk nog 10 jaar blijven staan, zonder dat er stabiliteitproblemen optreden." De boom is een mooi voorbeeld van de natuur in werking.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant? De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen: Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen. Slijmdruppels op de plant.
De Beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem. Hij verdraagt hoge waterstanden of droge zandgronden niet. De boom leeft in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd.
Bij een berkenboom is het belangrijk dat je in de juiste periode snoeit. Dit is belangrijk omdat een berk een sterke sapstroom heeft waardoor deze makkelijk kan gaan bloeden. In het ergste geval betekent dit dat de berk zoveel sap verliest dat hij dood gaat.
Of u nou een Rode Beuk of een Groene Beuk heeft staan, een Beukenhaag die aan het einde van zijn leven heeft gaat verkleurd dor en blad laten zien. Met andere woorden: de Beukenhaag neemt de vorm aan die hij normaal gesproken in de winter heeft.
Graaf een gat voor de boom of struik en meng de aarde uit dit gat met meststoffen. Het is aan te raden om het gat groter te maken dan nodig. Het is namelijk zo dat de wortels ruimte moeten hebben om goed te kunnen groeien. Dit wordt vergemakkelijkt wanneer de grond wat losser is om de wortels een.
Bomen verzorgen na het planten
Bomen hebben verzorging nodig, zeker de eerste jaren na aanplant. De eerste snoei is belangrijk om de verhouding wortels en kroon te optimaliseren. In droge periodes kan de boom nog niet zelf voldoende water vinden, water geven is de eerste drie jaar dan ook onontbeerlijk.
Bomen en vruchten/fruit: de wateropname van bomen is zeer temperatuur- en klimaatafhankelijk ook de grootte van de boom speelt een belangrijke rol in het dagelijkse waterverbruik. Er is hier steeds uitgegaan van een volwassen boom. 260 en 400 liter per dag met een maximum van 1000 liter.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Onderhoudsarme bomen
Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring.