Glas filter bestaat uit gerecycled glas en heeft precies dezelfde werking als zand. Echter moet dit filter maar één keer per drie seizoenen vervangen worden.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Glasparels vervangen
De glasparels gaan maar liefst 10 jaar mee. Na deze periode filteren de parels minder goed. Vervang het filtermedium door de oude parels uit de tank te scheppen en de nieuwe toe te voegen.
In de meeste gevallen dient u het zwembadfilter eens in de 4 weken te vervangen. Een goed filter gebruiken is belangrijk. Deze vangt namelijk zelfs de allerkleinste vuildeeltjes op zodat het zwemwater schoon en kraakhelder blijft. Zonder zwembadfilters wordt het water al snel troebel en slaat het groen uit.
Voordelen filterglas t.o.v. filterzand.
Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan zand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën.
We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Kijk op het typeplaatje en in de handleiding van de zandfilter om te zien hoeveel kg filterzand je nodig hebt. Voor filterglas geld het dat je 15% van de benodigde filterzand af mag halen. Dus bijvoorbeeld: je hebt 80 kg filterzand nodig, dat betekend (80 kg / 100%) x 85% = 68 kg filterglas nodig hebt.
Je kunt het beste wekelijks de filterbollen controleren op vervuiling. Het is belangrijk om de filterbollen regelmatig te reinigen, zodat de kleinste vuildeeltjes goed uit het water gefilterd kunnen worden. Het reinigen kun je doen met de "backwash" functie op je Imntex zandfilterpomp.
Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Voor- en nadelen van een filterpomp
Als je op zoek bent naar de beste filtratie is een zandfilterpomp iets voor jou. Deze filters zijn geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Het zandfilter vul je met filterzand, -glas of polyethleen. Het regelmatig vervangen van het filter is niet nodig!
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Vanzelfsprekend ververs je het water bij een opzetzwembad 1 keer per jaar volledig; in het voorjaar bij het opnieuw opzetten. Bij een bouwkundig zwembad ligt dat anders. Het is in principe goed om het water een keer volledig te verversen, maar bij een bouwkundig zwembad volstaat het om dit gedeeltelijk te doen.
Hoeveel liter chloor per 1.000 liter? Een zwembad van ongeveer 1.000 liter heeft ongeveer 4/5mg/l nodig aan chloor. Zorg ervoor dat je de tabletten in een veilig chloordrijver plaatst zodat je schade aan de huid of zwemkleding voorkomt.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Moet een zwembadpomp ook bij regen draaien? Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
Standaard wordt zo'n 10 a 15 meter aangehouden. We hebben bij klanten afstanden gezien van 30/40 meter, maar dit is niet aan te raden. Je pomp moet dan wel heel veel capaciteit hebben om alles goed door de buizen naar het zwembad aan te voeren en af te voeren.