Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Waar eten ze de meeste chocola? In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
BRUSSEL (ANP) - Belgische chocolade staat wereldwijd bekend als een delicatesse en zelf lusten de Belgen er ook wel pap van. Jaarlijks eet een Belg gemiddeld zes kilo chocola. Negen op de tien Belgen eten zelfs elke dag van het bruine of witte goedje.
De gemiddelde Belg steekt per jaar 8,1 kilo achter de kiezen. Dat blijkt uit gegevens van de Belgische chocoladefabrikant Côte d'Or. Daarmee zit ons land in de top drie, op een zucht van de Zwitsers en Britten.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
In de leeftijd van 4-18 jaar is de consumptie van suiker en snoepgoed het hoogst, hierna neemt de consumptie af.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
De stofjes die onze gezondheid bevorderen zitten dus alleen in de pure chocola, met meer dan 75% cacao. Cacao bevat het mineraal magnesium, de aminozuren tryptofaan en serotonine. Alle drie essentiële stofjes om je blij te voelen, alle drie nodig voor goed humeur, genoeg energie en een blij gevoel.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak. Na de Maya's waren er de Azteken.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen. De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu. Er zaten andere kruiden in en de chocolade werd niet zoet gemaakt.
Omdat je met enkel met cacao en wat suiker ook al honderden verschillende smaken kunt proeven, puur vanuit de cacao & afhankelijk van de herkomst.
De Magnum is een product van het Belgische vernuft, uitgevonden in de late jaren 80 door de bollebozen van de Ola-laboratoria in Baasrode, met hulp van de ingenieurs van de belendende Callebaut-chocoladefabrieken.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Volgens het panel van 40 chocolade-liefhebbers is de reep van Confina de beste melkchocolade. De 7,0 die deze chocoladereep haalt is de hoogste uit de test. Met een prijs van 50 cent per 100 gram behoort deze reep ook nog eens tot de goedkopere waardoor de Confina chocolade tevens de Beste Koop is.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).