Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
Tuinaarde is samengesteld uit zand en organische stoffen en hierdoor ook veel zwaarder en minder luchtig. Het is prima te gebruiken om je borders, tuin en perk mee op te hogen, maar niet om planten in te planten ( de wortels kunnen hierdoor niet goed groeien en dat bellemert de natuurlijke groei van je plant ).
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Tuinaarde is donkere grond dat gebruikt kan worden als opvul- of aanvulgrond voor uw tuin. Het betreft een mengsel van compost en zand. Andere benamingen voor tuinaarde zijn: tuingrond, grond, aarde of bodemgrond.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en met voedingsstoffen die de planten laten groeien. De volgende factoren zijn hierbij van belang: - De grondsoort. De soort grond (klei, zavel, zand, veen) is belangrijk voor de groei van planten.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).
Tuinaarde voor moestuin
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Toch is tuinaarde nog altijd vrij zuur. Sommige planten houden van deze zure omgeving, maar de meeste planten hebben een lagere zuurgraad nodig. Tuinaarde is bovendien een stuk zwaarder dan potgrond en laat daardoor minder lucht en water toe.
Potgrond is een samengesteld mengel van grondstoffen, dat bedoeld is om planten zo goed mogelijk te laten groeien. Er worden plantenvoedingsstoffen voor zo'n 6 tot 8 weken groei aan toegevoegd. Potgrond is daarom duurder dan de andere producten die je bij het tuincentrum in zakken koopt, zoals tuinaarde en compost.
Tuingrond verbeteren: wel doen!
Dat helpt de grond om vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Gebruik organische mest in plaats van kunstmest. Organische mest is namelijk beter voor het bodemleven en bovendien duurzaam. Overweeg om groenbemesters in de moestuin te zaaien om de bodem te verrijken.
Strooi je wormenmest in je tuinaarde, dan draag je water naar de zee. In een gemiddelde tuingrond krioelen honderden wormen per kubieke meter. Die krijgen de slappe lach als ze je met een zak wormenmest zien aankomen. Die tuinwormen produceren namelijk met z'n allen meer poep dan een schap vol wormenmest-zakken.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
De plant heeft een grotere pot nodig als de groei stagneert en het blad lelijk wordt. Het is dan ook te zien aan de wortelkluit. De wortels komen boven de pot uit, of ze groeien door de drainagegaatjes heen. Als de wortels te weinig ruimte hebben kunnen ze verstikken.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Algemene of universele potgrond
In de volle grond kan potgrond ook gebruikt worden bij de aanplant van bomen, struiken en vaste planten, als aanvulling in het plantgat. Ook bij het opkweken van bijvoorbeeld groente kan gewone potgrond worden gebruikt.
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.
Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.