De meest populaire reden om te kiezen voor een piercings is om een unieke eigenschap aan je persoonlijkheid toe te voegen. Veel mensen die ervoor kiezen om een piercing te nemen of al piercings hebben, willen breken met de norm die onze samenleving heeft gesteld.
Tatoeages en piercings zijn vormen van lichaamsversiering. Veel mensen nemen er een, omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Je kunt zo jezelf onderscheiden van anderen en laten zien wie je bent. De beslissing om een tatoeage of piercing te nemen, neem je zelf.
Een piercing is een in de huid (of een ander oppervlakkig lichaamsdeel) aangebracht gaatje waardoor een (meestal metalen) sieraad wordt gestoken. Ook dit sieraad zelf wordt soms piercing genoemd. De term is uit het Engels afkomstig.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Hoe snel een gaatje dichtgroeit verschilt per persoon. Meestal groeien piercings het eerste jaar nog dicht wanneer het sieraad er een dag uit is. Na een jaar is het vaak wel mogelijk om het sieraad iets langer uit te laten, mits het helemaal genezen is.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
piercer - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Slaap niet op de kant van de piercing
Het lijkt voor de hand liggend, maar dit zal helpen. Als je een nieuwe piercing laat zetten, mag je nooit op de piercing zijde slapen. Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.
Zeker wanneer je zacht haar hebt is dat handig want dan blijft de klem beter zitten in je slaap. Je kan ook een donut kussentje of nekkussen gebruiken. Ga liggen op het kussen en leg je oor in het gat van het kussen. Er zal dan geen druk op de piercing komen omdat je oor in het gat van de kussen zweeft.
Van die gepiercde 14% is overigens 72% vrouw. Bij de Engelsen draagt 10% van de bevolking een piercing, oorbellen uiteraard niet meegerekend. Daarnaast draagt 46.2% van alle Engelse vrouwen tussen de 16-24 jaar een piercing, opnieuw zonder oorbellen mee te rekenen.
Volgens de principes van de acupunctuur zitten er op de plek van de Daith piercing drukpunten die, bij de juiste stimulatie, hoofdpijn en migraine zouden kunnen verlichten. Enkele mensen hebben aangegeven dat ze na het laten zetten van een Daith piercing een duidelijke afname van de klachten opmerkten.
Het belangrijkste verschil is dat oorbellen een dunner staafje hebben dan piercings. Je kunt er wel voor kiezen om een dunner staafje in je gepiercete gaatje te doen, maar dit gaatje zal na verloop van tijd wat kleiner worden en dan is het lastig om er nog een echte piercing in te doen.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Afstoting gebeurt meestal in de weken en maanden na een nieuwe piercing, maar het kan ook jaren, zelfs decennia na het zetten van de piercing gebeuren.
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden. In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden.
Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel. Gebruik alleen oorstekers tijdens de eerste 6 maanden (in het geval van de oorlel) of tijdens de eerste 12 maanden (in het gebied van kraakbeen) geen oorhangers.
NEUSPIERCING LATEN ZETTEN
Dit wordt altijd gedaan met een speciaal neusknopje, deze heeft geen scherpe randjes of uiteindes zodat de neuspiercing sneller geneest. Wil je liever ringetjes als neuspiercing? Geen probleem! Dit kan direct worden aangepast nadat de piercing is genezen.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Je moet niet met een verse piercing gaan draaien of wiebelen, reden nummer 1 van irritaties en ontstekingen. Je piercing kan hoe dan ook niet vast groeien aan de huid! Elke keer als je met de piercing gaat draaien of wiebelen ben je het wondje aan het irriteren en opnieuw kapot aan het maken.
Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, aftershave of andere sterke zeep rondom of op je nieuwe piercing. Gebruik GEEN sterilon, Betadine of alcohol op je piercing. Draai niet met de piercing als er korstjes op zitten. Vermijd bubbelbaden totdat de piercing genezen is.
Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
PLAATSING VAN SMILEY PIERCING
De smiley piercing heeft zijn naam te danken aan het feit dat je het alleen ziet als iemand lacht. De smiley piercing is een mond piercing en wordt in de frenulum gezet die je bovenlip aan je tandvlees verbindt.
Gevoeligheid van en rondom de huid waar je piercing zit, dit kan een paar weekjes duren. Langer staafje gebruiken om de zwelling goed op te kunnen vangen en complicaties door knellende sieraden te voorkomen.