In zee zwemmen is heerlijk als het in de zomer warm is. De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken. Berucht zijn muien, onderkoeling, afdrijven met zwemband of luchtmatras, en hoge golven. Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee.
Verdrinkingsproces. Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
Verdrinking ontstaat door het inademen van water in de longen. Als iemand langdurig onder water blijft, zal hij eerst zo lang mogelijk de adem inhouden. Maar na korte tijd wordt de drang om te ademen zo groot dat de persoon naar adem zal happen. Hierdoor stroomt er water binnen in de mond en luchtwegen.
Aan de strandvlaggen in verschillende kleuren langs de kust kunt u zien of het veilig is om te zwemmen in zee. Zo geeft een rode vlag het advies aan om niet te zwemmen. Een strand is volgens de wet niet verplicht om een strandvlag te gebruiken. Op stranden met een Blauwe Vlag wordt géén groene vlag meer toegepast.
Het aantal verdrinkingen is sterk gedaald vanaf 1950, in dat jaar verdronken er nog 516 mensen. Vanaf eind jaren 80 stabiliseerde het aantal tot gemiddeld rond de 100 per jaar. Nu komen de meeste verdrinkingen voor bij 60-plussers en mensen met een migratie-achtergrond.
In totaal zijn er in 2021 wereldwijd 2023 mensen tijdens hun vlucht overleden, meer dan de helft daarvan in de Middellandse Zee. 'Dat is grotendeels voor de kust van Libië', aldus Bob van Dillen van hulporganisatie Cordaid in De Nieuws BV. 'Migranten nemen daar bootjes, vaak rubberbootjes.
De 80 mensen kwamen vorig jaar om het leven door een zogenoemde accidentele verdrinking, bijvoorbeeld in een zwembad, een badkuip of in de zee.
Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Je gaat veel te ver de zee in
Wij adviseren altijd: zwem langs de kust, dan kunnen wij je goed in de gaten houden. Hoever ze dan in de zee in moeten gaan? Tot aan je knieën. En dan kan je zwemmen.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Goed nieuws: de kans dat je verdrinkt als je in slaap valt is nihil. Mocht je onder water zakken en water binnenkrijgen, ga je in een reflex hoesten. Je strekt automatisch je benen, en voor je het weet zit je weer rechtop.
2) Verdrinkende mensen zinken steeds weg onder en komen weer boven het wateroppervlak, maar hun mond is niet lang genoeg boven water om uit te ademen, in te ademen en te roepen. Ze ademen wel snel uit en in als ze eventjes boven water komen terwijl hun mond weer onder water zakt.
Antwoord. Terstond na een verdrinkingsdood zinkt het lijk naar de bodem, of blijft in het water zweven; soms drijft het eerst een tijdlang voordat het onder de waterspiegel verdwijnt. Na verloop van tijd komt het weer boven en zinkt dan in den regel niet opnieuw.
Wanneer het lichaam al enige tijd in het water heeft gelegen, heeft de persoon vaak geen herkenbaar gezicht meer. Een manier om een waterlijk te identificeren is door DNA af te nemen. Wanneer er geen bloed meer aanwezig is, wordt dit uit bot of een tand gehaald. Ook het gebit kan veel vertellen.
Bij verdrinking in zout water wordt als gevolg van de samenstelling van het zeewater vocht vanuit de bloedvaten in de longen getrokken. Hierdoor komt vocht in de longen en ontstaat longoedeem. Door verplaatsing van vocht uit de bloedbaan naar de longen neemt het bloedvolume af, waardoor hypovolemische shock ontstaat.
Het lijkt alsof hij aan het spelen is. Door spiegeling op het water, is het vaak extra moeilijk te zien. Als je dreigt te verdrinken, kun je – door gebrek aan zuurstof – meestal niet om hulp roepen. En als je onverhoopt boven water probeert te blijven, is het juist heel lastig met je armen boven je hoofd te zwaaien.
Het is op het moment door de sterk aflandige wind levensgevaarlijk om met een luchtbed of ander drijfmiddel het water op te gaan. Hiervoor waarschuwt de Haagse Reddingsbrigade.
Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat.
Zwem met golven in je rug mee, zodat deze je in de richting van het strand sturen. Golven die terugstromen naar zee zijn te vermoeiend om tegenin te zwemmen dus zodra er golven zijn die richting strand gaan, zwem dan met die golven mee terug naar de kust. Bij eb (afnemend water) zijn de muien het gevaarlijkste.
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven. Precies om deze reden is een sloot of een zanderig meer ook vaak geel, groen of bruin.
Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen. Slechts een op de zes ouders denkt dat alle drie de diploma's nodig zijn.
Hoe vaak komt verdrinking voor? Tussen 2010 en 2020 verdronken er in Nederland gemiddeld 78 kinderen per jaar. Een op de zes overlijdt aan de gevolgen ervan, blijkt uit onderzoek. Bijna één op de drie kinderen belandt door verdrinking op de intensive care.
Wereldwijd sterven jaarlijks naar schatting 372.000 mensen een verdrinkingsdood.