In de file staan kost de automobilist en de maatschappij veel geld. Elk uur dat een wagen in de file staat gaat er 10,58 euro verloren.
Volgens becijferingen van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving kostte elke vrachtwagen in de file vorig jaar gemiddeld 46,74 euro per uur.
In Nederland berekent onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de overheid de totale kosten van files. In 2019, het jaar voor corona, zouden files Nederland zo'n 15 miljard euro hebben gekost.
Gemiddeld staat een Nederlander van 18 jaar en ouder zo'n 7 minuten per week in de file.
De linkerbaan is het snelst. "In 75 procent van alle files die ik heb onderzocht, waren de automobilisten op de meest linkse rijbaan het snelst." Voor de duidelijkheid: dat is de baan waar ook het hardst wordt gereden als er geen file is.
In de file staan kost tijd. Die tijd komt in de meeste gevallen niet voor rekening van de organisatie, maar van de werknemer. De reistijd van huis naar werk en terug, valt namelijk niet onder arbeidstijd.
Gemiddelde spitspiek per dag
De avondspits is doorgaans drukker dan de ochtendspits. Ook in de avonduren zijn de dinsdag en donderdag de drukste dagen van de week. De vrijdagavondspits is opvallend veel drukker dan de ochtendspits.
De stad naast Amsterdam staat bovenaan de lijst met Nederlandse file-steden. Met een congestieniveau van 28 procent duurde het in de Bloemenstad een reis van 30 minuten gemiddeld 8 minuten langer door het aantal files. Den Haag (26 procent) en Groningen (22 procent) maken de top drie compleet.
Filerijden in de ochtend voorkomen
Als je filerijden wil voorkomen én de luxe hebt om nog een dag thuis te werken, zouden wij zeggen: kies de dinsdag of vrijdag. Dinsdag is de drukste dag om onderweg te zijn. Helemaal in de ochtenden. Op vrijdag is naar kantoor gaan vaak nog goed te doen.
De dagen in de week met de drukste spits zijn dinsdag en donderdag. Wil je de files tijdens de spits vermijden, dan kun je het beste op deze dagen een thuiswerkdag inplannen. Snel op je werk zijn of juist vlot weer thuis?
De drukste snelweg in Nederland is de A4 bij Den Haag met 269.700 voertuigen per dag, dit is één van de drukste snelwegen van Europa. De rustigste snelweg in Nederland is de A7 bij de grensovergang Bad Nieuweschans met 10.600 voertuigen per dag.
Reis buiten de spits
Vermijd de ochtendspits tussen 7:00 en 9:30 uur en ook de avondspits tussen 16:30 en 19:00 uur. Buiten die tijden is de weg voor jou. En het voordeel: als je extra vroeg vertrekt, heb je aan het eind van de middag tijd voor iets anders, voor een wandeling of een terrasje.
Over het algemeen zijn er een aantal tijdstippen waarop het verkeer vaak rustiger is dan andere tijden, zoals: 's Ochtends voor de spits, tussen ongeveer 06:00 en 08:00 uur. 's Middags tijdens de lunch, tussen ongeveer 12:00 en 14:00 uur. 's Avonds na de spits, tussen ongeveer 18:00 en 20:00 uur.
Het record voor langste ochtendspits ooit vastgesteld was 2.287 kilometer. Die filestand werd gemeten op 22 januari 2019, toen het sneeuwde in het oosten van het land. In Brabant en Gelderland viel destijds zo'n zeven centimeter sneeuw, waardoor vertragingen tot wel twee uur ontstonden.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Er is niet één duidelijk antwoord te geven op de vraag wat een goede maximale reistijd naar werk is, want dat is per persoon verschillend. Als richtlijn adviseren we je wel om van deur tot deur maximaal 45-60 minuten enkele reis aan te houden. Het belangrijkst is dat je bij jezelf nagaat wat jij nog te doen vindt.
Tijdens de ochtendspits ligt de piek tussen 07.00 en 09.00 uur en 's middags tussen 16.00 en 19.00 uur. Alleen op vrijdagochtend kun je nog nagenoeg filevrij naar je werk rijden.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
Het drukste deel van de ochtendspits wordt ook wel hyperspits genoemd. Grofweg tussen 7:30 en 8:30 uur.
Het is druk op de wegen in Nederland. Maar de drukste plek op de weg is knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Hier komen de twee grootste snelwegen van Nederland bij elkaar: de A12 en de A2. Om te zorgen dat het verkeer niet vastloopt, wordt het knooppunt de hele dag in de gaten gehouden door het verkeerscentrum.
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.