Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
De factoren die het meest invloed hebben op de droogtijd van de stuclaag zijn de mate van ventilatie, luchtvochtigheid, temperatuur en de dikte van het stucwerk. Over het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk.
Stucwerk sneller laten drogen: 2 tips
Zorg voor een kamertemperatuur van 19 of 20 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Zet altijd een paar raampjes open om de ruimte goed te ventileren gedurende het droogproces. Een klein raampje open of een raam op een kier is het best.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dien je dus voorzichtig mee te zijn.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
Stucwerk droogt niet
Als er in elke kamer of ruimte een of meerdere ramen op de kiepstand kunnen en alle deuren binnenshuis staan open zal er een luchtcirculatie op gang komen. Deze luchtcirculatie zorgt ervoor dat het vocht uit de wanden en plafonds tijdens het droogproces wordt afgevoerd naar buiten.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Vers en egaal aangebracht glad pleisterwerk ziet er mooi strak uit. Waarom zou je stucwerk dan nog moeten schilderen? Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar onbehandeld pleisterwerk is erg broos. Met de tijd wordt het steeds poreuzer en gaat het zelfs stoffen.
Het is niet moeilijk om een grof gestucte muur of pleisterwerk te verven. Wel kun je het beste de muur ontvetten en een voorstrijk fixmeermiddel aanbrengen op de muur. Hiermee voorkom je vervelende verfbladders in een later aangebrachte verflaag. Vervolgens kun je aan de slag met het verven van de grof gestucte muur.
Tip 1: Laat nieuw stucwerk een paar weken drogen voordat je eroverheen verft. Tip 2: Gebruik een kortharige vachtroller voor een superglad resultaat. Tip 3: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. Pas gestuukte muren hebben een zuigende werking.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
Een huis waarbij de muren alleen hoog en oppervlakig zijn zullen uiteraard veel eerder gestuced zijn dan een huis waar bijvoorbeeld overal koven zitten, ronde objecten of andere veel hoekige randjes en plafonds. Bij het stucen van de wanden in een gemiddeld huis zal dit proces ongeveer 3 tot 5 dagen in beslag nemen.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.