Wat zit er in lampolie? Lampolie kan gemaakt zijn van aardolie of palmolie. Lampolie op basis van aardolie, ook wel paraffine olie genoemd, bestaat uit een mengsel van alifatische koolwaterstoffen. Voorbeelden van deze koolwaterstoffen zijn kerosine of paraffine.
Nog steeds is lampolie een zuivere, uit aardolie gewonnen kerosine, al dan niet gekleurd met een geschikte kleurstof. De variant van lampolie die in winkels verkrijgbaar is, is op basis van paraffine vervaardigd en is bij verbranding reukloos.
Kerosine wordt ook wel petroleum genoemd, omdat het in de eerste decennia van de aardolie-industrie het meest gebruikte aardolieproduct was. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in verplaatsbare petroleumkachels. Het is ook de brandstof voor de meeste vliegtuigen. Stookolie is de zwaardere fractie van de distillatie.
In Nederland is zuivere petroleum zonder aromaten (cyclische koolwaterstoffen) en zonder toegevoegde parfumachtige stoffen in elke supermarkt te koop als lampolie.
Zuivere petroleum is de meest geschikte brandstof voor een olielamp. Heldere lampolie met een vlampunt van <63 graden heeft een toepassing in kleinere niet-regelbare branders met een lont van katoen tot circa 4 mm.
Lampolie kan gemaakt zijn van aardolie of palmolie. Lampolie op basis van aardolie, ook wel paraffine olie genoemd, bestaat uit een mengsel van alifatische koolwaterstoffen. Voorbeelden van deze koolwaterstoffen zijn kerosine of paraffine.
Normaal gesproken kan elke olie minimaal 5 jaar een goede mix blijven. De licht gedoopte oliën uiteraard nog jaren langer. (5 jaar is een termijn die in oliewereld wordt genoemd.) Maar heb je het in de schuur staan gesloten, dan zou ik het tot 10 jaar na productie datum ook rustig nog gebruiken.
Dat brandt goed en reukloos. Vroeger stonk petroleum inderdaad, maar nu is er ook zogenoemde gezuiverde petroleumolie die wel geurloos is. Die geeft meer warmte dan lampenolie. Je kunt dus zowel lampenolie als petroleum gebruiken voor je petroleumstel.
Gezuiverde petroleum kopen kan als particulier onder andere bij meerdere bouwmarkten in Nederland. Vaak bieden deze winkels een hoeveelheid per fles, maar ook per Jerrycan. Voor een hoeveelheid van twintig liter betaal je ongeveer 55 euro.
Gezuiverde petroleum
Klanten hebben de keuze om zelf een jerrycan mee te brengen of een lege jerrycan (20 liter) aan te kopen voor slechts 8 euro. Deze jerrycans worden met plezier voor u gevuld.
De meeste dieselmotoren kunnen wel op kerosine gebracht worden. En inderdaad, vliegtuigkerosine is stukken goedkoper dan autodiesel. De auto rijdt lekker. Echter, de lage prijs is er omwille van internationale afspraken ivm taksen en accijnzen.
Ook voor de douanecontroles is men niet in orde, op petroleum (en rode mazout, dit is lichte stookolie met bijna gelijkwaardige eigenschappen als diesel) voor verwarming worden andere taksen toegepast dan op dieselbrandstof voor vervoer zodat het in feite verboden is om met petroleum te rijden.
Brandstofprijzen aan de pomp: Avgas 100LL 4.01€/l. JetA1 2.74€/l.
Kerosine is een aardoliedestillaat dat verkregen wordt door fractionele destillatie tussen 150°C en 275°C. Het heeft een koolstofketenlengte van C12 tot C16.
Het is in principe mogelijk om een benzine motor op petroleum te laten lopen. Wat ik er nog van weet is dat je de petroleum goed moet voorverwarmen, zodat het dun word. Alleen niet alle motoren zijn geschikt daarvoor. Ik denk dat een lage compressie benzinemotor, zoals in onze 404tjes best op petroleum kan draaien.
Vergeleken met diesel, dat nu op grote schaal gebruikt wordt, steekt kerosine gunstig af. Het kost dertig cent per liter minder, heeft zestig procent minder roetuitstoot, en als alle militaire voertuigen binnen de NAVO op dezelfde brandstof lopen, hoeft er maar één soort in voorraad te zijn.
Dit betekent, dat u 35% op het gasverbruik zou kunnen besparen. De aanschaf van brandstof met een gemiddeld verbruik van 6 jerrycans à 20 liter en een prijs van 38,- Euro per vat kost u echter nog 228,- Euro. Dat wil zeggen, dat u circa 245,- Euro per jaar bespaart door het gebruik van een petroleumkachel.
2. Wat is de petroleum prijs vandaag? De petroleum prijs vandaag ligt bijna overal rond de 3 euro per liter als we het over de zuivere brandstof hebben.
Deze petroleum is extra schoon en wordt in bouwmarkten voor ongeveer 1,50 per liter verkocht. Als je meerdere liters nodig hebt, vanaf 6 liter, kan het de moeite zijn om bij een watersportwinkel of campingspecialst per jerrycan in te kopen. In dat geval is de petroleum prijs per liter ongeveer één euro.
Een petroleumstel of oliestel (in spreektaal ook wel peteroliestel) is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen.
De brandstof is ongeveer 3 maanden houdbaar op voorwaarde dat deze op een koele, droge en donkere plaats bewaard wordt. Daarna begint de brandstof te verzuren (door veroudering gaat hij sterk ruiken).
Draai de brander laag totdat de vlam nog net zichtbaar is over de volle breedte van het katoen. Duw de handel naar beneden en druk deze in de borg. Blaas tussen het glas en de vlam tot de vlam gedoofd is.
Vullen van de olielamp
Hang de lont in de olielamp. Vul zonodig bij tot ongeveer 2 á 3 cm aan de boven rand. Na het aansteken de lont zo nodig bijstellen tot de lamp roetvrij brandt en niet flakkert (bij roeten en/of flakkeren het uitstekende lontgedeelte verkleinen.
Deze grote olielamp is modern en sfeervol
Het middendeel is gemaakt van sterk metaal met roestbehandeling. Vul de kom met bio-ethanol, steek de vlam aan met een lange lucifer of aansteker en je olielamp brandt de hele avond. Het sterke, hittebestendige glas houdt het vuur bij je weg, maar laat de warmte door.