Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
In Nederland zijn er een aantal regels over wat internetproviders met jouw informatie mogen doen. Zo zijn ze verplicht om alle data die ze van hun gebruikers hebben minimaal 6 maanden te bewaren. De politie kan namelijk een beroep op deze gegevens doen.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt. De volgende gegevens zijn bij je provider wel geregistreerd: NAW-gegevens.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
Op je pagina 'Geschiedenis' zie je de webpagina's die je in de afgelopen negentig dagen in Chrome hebt bezocht. De geschiedenis bevat geen Chrome-pagina's die je hebt bezocht, zoals chrome://settings, pagina's die je hebt bezocht in de incognitomodus of pagina's die je al hebt verwijderd uit je browsegeschiedenis.
Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd. Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis.
Je router slaat niks op (behalve instellingen die je er ZELF in zet) dus dat kan ook niet. - Als je "Geschiedenis" klikt, en dan "Alle geschiedenis tonen" - En je selecteerd alles daar en verwijdert het, vind je er ook NIKS meer van terug.
Om in de webinterface van je router te geraken heb je een browser nodig, het IP-adres van je router en het wachtwoord om je in te loggen. Het webadres van je router is te controleren bij je internetprovider, of kan je nagaan door 'Opdrachtprompt' te openen en het commando 'ipconfig' in te tikken.
Je kunt het gratis downloaden en de volgende stappen volgen: Start de EaseUS Data Recovery Wizard > Selecteer de map of schijf waar Chrome je geschiedenis opslaat, en druk op Scan > Kies de chrome geschiedenis bestanden die je wilt terughalen en klik Herstel .
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Gebruik NordVPN voor maximale bescherming op al je apparaten, inclusief je smartphone, laptop, tablet, pc en zelfs je thuisrouter. Met één abonnement kun je NordVPN op 6 apparaten tegelijk gebruiken. Je kunt de NordVPN-app downloaden voor iOS, Android, Windows, macOS, iPad ,Linux en Android TV.
Tor is een speciale browser die je internetverkeer anoniem maakt. Je data wordt langs verschillende Tor-computers gestuurd, waardoor buitenstaanders niet langer kunnen zien waar die data vandaan komt en waar deze heen gaat.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Kun je zien of iemand je googled? Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt.
Alles over VPN verbinding is anoniem
Wanneer je een VPN verbinding gebruikt wordt al jouw verkeer versleuteld en dus via een server van de VPN service verstuurd en ontvangen. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je met Google Chrome, Safari, Firefox, Edge, Internet Explorer of een andere browser surft.
Wifi zal nog voor weinigen een onbekend begrip zijn, maar ken je ook “Wifi Direct”? Waar wifi enkel beschikbaar is in de directe omgeving van een draadloze (modem)router, is Wifi Direct een technologie om twee of meer apparaten direct met mekaar te verbinden zonder (modem)router.