Het grootste ziekenhuis ter wereld, het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan, heeft namelijk meer dan 10.000 bedden. Dat is meer dan de helft van een uitverkocht Ziggo Dome.
Het Universitair Ziekenhuis Aken (Duits: Universitätsklinik Aachen) in Aken is na de Campus Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis Leuven het grootste in één enkel gebouw gevestigde ziekenhuis van Europa. Het complex ligt in het stadsdeel Laurensberg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Vaals.
De Mayo Clinic, een academisch medisch centrum in Rochester in de Amerikaanse staat Minnesota, staat op plek 1.
Zo neemt de nummer 1 van de ranglijst, het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, 4,3% van de totale ziekenhuiskosten voor zijn rekening. Het Erasmus Medisch Centrum is een Academisch Ziekenhuis. Het grootste algemene ziekenhuis zijn de Isala Klinieken in Zwolle.
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
De Sionsberg is met 138 bedden ook het kleinste van Nederland. Het streekziekenhuis heeft een breed aanbod, maar de kleinschaligheid zorgt ervoor dat niet alles haalbaar is. "Binnen het ziekenhuis kunnen we tachtig procent van alle behandelingen doen", stelt Ids Jousma, manager van de Sionsberg.
Vanaf 2012 zijn er betrouwbare tellingen en is het aantal ic-bedden stabiel tussen 1150 en 1200 ondanks dat het aantal ziekenhuizen met een ic-afdeling geleidelijk iets is afgenomen. Hiermee komen we in het algemeen goed uit gezien het beperkte aantal opnameweigeringen rond 5 procent.
Wist u dat het UMC Utrecht...
… 1042 bedden heeft?
De ziekenhuizen die het laagst scoorden in het onderzoek waren het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan Den IJssel, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse, en het Zaans Medisch Centrum in Zaandam.
Er is opnieuw onderzoek gedaan naar de beste ziekenhuizen in Nederland. Er zijn wederom twee winnaars: het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het beste topklinische ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem het beste streekziekenhuis.
Voordelen academisch ziekenhuis
Een academisch ziekenhuis verleent dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis, maar voert ook de meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Het voordeel van een UMC is dus dat je er terecht kunt voor complexere zorg.
U bent in het Catharina Ziekenhuis verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.
Op kop het UZ Leuven, op plaats twee het UZ Gent en op nummer drie de Cliniques Universitaires St Luc. Daarin niet minder dan 13 Vlaamse ziekenhuizen plus het Nederlandse UZ Brussel uit de hoofdstad. Ziekenhuizen gespecialiseerd zijn in cardiologie, oncologie, oogheelkunde of kindergeneeskunde worden apart vermeld.
De kosten van een ziekenhuisbed zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit, uitrusting en verbonden apparatuur. Een nieuw medisch/chirurgisch bed kost zo'n 4.000 tot 9.000 euro. Bedden op de intensive care kosten tussen de 20.000 en 30.000 euro.
Uit onderzoek van de academische ziekenhuizen Erasmus MC en Radboudumc bleek deze week dat 40 procent van de ic-verpleegkundingen angst, depressie of posttraumatische klachten ervaart. Een op de drie overweegt te stoppen, een kwart heeft de afgelopen anderhalf jaar een tijdje niet kunnen werken.
IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19
Gereserveerde bedden: 200. Dit getal laat zien hoeveel IC-bedden bezet worden door coronapatiënten. Dit is 4,1% van alle bezette IC-bedden. Dit zegt niet iets over de maximale IC-capaciteit.
Het ziekenhuis als organisatie is ondergebracht in een privaatrechtelijke stichting of een vennootschap, waarvan de oorspronkelijke stichting de aandelen houdt. De meeste ziekenhuizen zijn nooit van de overheid of 'publiek' geweest, maar voortgekomen uit geloofsgemeenschappen of burgerinitiatieven.
Anno 2020 zijn er in Nederland zijn 71 ziekenhuizen, 116 ziekenhuislocaties (academische, algemene en kinderziekenhuizen) en 129 buitenpoliklinieken.
Topklinische ziekenhuizen
Een topklinisch ziekenhuis voert naast basiszorg ook complexe zorg uit waarvoor gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn. De meeste topklinische ziekenhuizen werken met andere ziekenhuizen samen, bieden een opleidingsplek aan artsen en doen vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek.
VUmc en AMC worden na hun fusie het grootste ziekenhuis van Nederland. Het fusieziekenhuis zal zich toespitsen op de moeilijke zorg. Patiënten met minder complexe klachten zullen na de fusie vooral terecht kunnen bij kleinere ziekenhuizen en andere behandelcentra.