Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Daarnaast vind je in foundation vaak stoffen die afbreken tot formaldehyde, een giftig oplosmiddel. Ook TEA (riethanolamine) kom je vaak tegen en zowel formaldehyde als TEA kunnen leiden tot de vorming van zogenaamde nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. En dan zitten er ook nog vaak syntethsche geurstoffen in.
Met make-up blokkeer je de huid, waardoor er puistjes, mee-eters en dofheid kan ontstaan – zeker als je het niet goed verwijdert voor je gaat slapen. Door de huid te laten ademen kunnen eventuele overgebleven make-upresten en andere viezigheid verdreven worden en kan je huid de natuurlijke vochtbalans herstellen.
Geen giftige stoffen
In principe is make-up niet schadelijk voor je huid óf je gezondheid.
AMSTERDAM - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een te hoge concentratie nitrosaminen gevonden in mascara's en eyeliners. Nitrosamine is een kankerverwekkende stof. Hoewel de stof in de gevonden gevallen geen direct gezondheidsrisico met zich meebrengt, zijn voor alle negentien overtredingen boetes uitgedeeld.
Welke make-up is veilig? Veilige make-up is gemaakt van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten en het bevat geen schadelijke chemicaliën, geen hormoonverstoorders, geen petrochemische ingrediënten, geen talc, geen nanodeeltjes, geen parfum, geen sls, geen polyethyleenglycol en geen parabenen.
Er zijn bewijzen te over dat make-upproducten giftige stoffen kunnen bevatten. Lood komt voor in lippenstiften, cadmium in eyeliners en concealers, nikkel zit vooral in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw en arsenicum is teruggevonden in mascara en foundation.
Elke dag make-up gebruiken is slecht voor je huid
De huid moet namelijk wel kunnen ademen, ook om bijvoorbeeld nachtcrème te kunnen opnemen. Doe je dit netjes en haal je je make-up er aan het eind van iedere dag goed af, dan kun je met een gerust hart elke dag make-up opdoen."
Nu vraag je je misschien af; is een concealer dan slecht voor je huid? Ja, als het gaat om producten met chemische toevoegingen die je poriën verstoppen. Dit is namelijk wat de meeste concealers doen. En nee, een concealer hoéft niet slecht te zijn voor je huid.
Namelijk, de samenstelling van de foundation, de hoeveelheid foundation die je op je huid smeert én je huid zelf. Net als voor andere verzorgingsproducten kunnen foundations ook irriterende of hormoonverstorende stoffen bevatten. In dat geval kan een foundation je huid uitdrogen of zorgen voor rode plekken of acne.
Het antwoord: omdat het heel-heel-héél erg fout is. Het gevaar voor een infectie ligt namelijk op de loer. 'Door het uitlenen van eyeliners en lippenstift kan je virale infecties overbrengen, zoals koortsblaasjes of een slijmvliesontsteking in je oog', legt dermatoloog David Bank uit.
Natuurlijke make-up is beter voor het milieu
Door gebruik te maken van natuurlijke producten komen er geen bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht en je draagt direct bij aan de plastic soep. Natuurlijke make-up merken gebruiken vaak verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn en worden niet verpakt in plastic.
Fabel: Zonnebrandcrème is kankerverwekkend
Nee, dit klopt niet. Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica zitten. Dit is verboden.
Talkpoeder wordt in cosmetica vaak gebruikt omdat het ervoor zorgt dat je huid er langer mat uitziet. Toch staat talk erom bekend dat het de poriën verstopt en de huid kan irriteren. Het is daarom niet erg geschikt voor mensen met acné-prone huid.
Voor gevoelige ogen raad je zwarte mascara aan en zeker geen rood/bruine mascara. In zwarte mascara zit colofonium, geeft irritatie bij mij. Colofonium zit ook in drukinkt.
Net als huidverzorgingsproducten die irriterende stoffen bevatten een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van je huid, geldt dit ook voor make-up. Als je een foundation gebruikt die (hoge percentages) stoffen bevat die irriterend op de huid kunnen werken, is het dagelijks gebruik hiervan niet verstandig.
Je poriën zullen namelijk veel sneller verstopt raken waardoor je veel sneller puistjes of onzuiverheden krijgt én dat willen we nou juist voorkomen. Daarom is het erg belangrijk om elke avond je make up er af te halen voordat je gaat slapen.
Door de kwalitatief hoogwaardige ingrediënten blijft make-up van duurdere merken over het algemeen beter zitten en is het beter bestand tegen 'extreme' omstandigheden, zoals warmte en beweging. Hoe goed en lang make-up blijft zitten hangt niet alleen af van hoe jouw dag er uit ziet, maar ook van je huidtype.
Minerale make-up is uitermate geschikt voor de probleemhuid en de gevoelige huid vanwege de natuurlijke ingrediënten. Dat maakt het ook geschikt voor het dragen op warme dagen, het smelt namelijk niet. Ook sluit het de poriën niet af, waardoor ontstekingen minder kans krijgen.
Goedkope make-up hoeft geen slechte make-up te zijn, de make-up van W7, Technic, en Revlon is namelijk van goede kwaliteit. Deze merken willen make-up toegankelijk maken voor iedereen en hanteren daarom eerlijke prijzen.
Mensen met een erg gevoelige huid kiezen beter geen vloeibare foundation, want deze producten bevatten de meeste conserveringsmiddelen; stoffen waarvan we weten dat ze sneller voor irritaties zorgen. In plaats daarvan kun je voor een poederfoundation of een foundation op basis van siliconen kiezen.