(1) Het opstellen en publiceren van (technische) specificaties en/of richtlijnen voor producten, processen, methoden of procedures. (2) In overeenstemming brengen met een norm.
Normalisatie of standaardisatie is hetproces waarbij iets wat afwijkend is meer 'normaal' wordt gemaakt. Het doel hiervan is om afspraken te maken zodat iedereen het op dezelfde manier interpreteert en/ of uitvoert. Hieruit ontstaat er een 'norm'. Een norm is een bundel met afspraken waaraan geconformeerd kan worden.
Normaliseren is het corrigeren van het effect van kosten en opbrengsten die geen deel uitmaken van de eigenlijke bedrijfsvoering op de nettowinst.
De jaarcijfers worden vaak door de verkoper genormaliseerd. Dit houdt in dat de officiële jaarrekening wordt gecorrigeerd voor incidentele en abnormale kosten. Het voordeel voor de koper is dat de genormaliseerde jaarrekening representatief is voor de situatie ná de overname.
Deze rekenmethode wordt vaak toegepast. Eerst bepaalt u de (genormaliseerde) winst op basis van gemiddelde winsten uit het verleden plus de winstprognoses voor de komende jaren. Vervolgens deelt u deze winst door het vereiste rendement op het eigen vermogen.
Waarom normaliseren? De reden om te normaliseren is dat hobbels in het leven van kinderen, jongeren en ouders soms te veel geproblematiseerd, gemedicaliseerd en geïndividualiseerd worden, zonder aandacht voor de gezinssituatie en de maatschappelijke context.
De Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf.
Als algemene richtlijn kun je in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld zeggen dat een EBITDA van meer dan 10% van de omzet een gezonde EBITDA is. Maar in sommige sectoren, zoals voor SaaS en tech bedrijven, is dit weer veel te laag! Bij het verkopen van een SaaS bedrijf moet je eerder denken aan minimaal 25%.
EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.
Deze normalisatie houdt in dat bepaalde kosten of opbrengsten die niet representatief zijn voor de reële en actuele gang van zaken, uit de resultatenrekening gehaald worden. Deze kunnen namelijk een vertekenend beeld geven over hoe de onderneming daadwerkelijk presteert.
Bij de waardebepaling van een eenmanszaak kijken we voor u wat een bedrijf in het economisch verkeer waard is, de verkoopwaarde dus. Daarbij gaan we uit van de zogenaamde intrinsieke waarde, zeg maar de bezittingen minus de schulden. Dat is voor de meeste eenmanszaken goed te doen.
Betekenis goodwill
De betekenis van goodwill is de niet-tastbare meerwaarde van een bedrijf. Het is onzichtbaar. Deze waarde is gescheiden van de tastbare waarde van een bedrijf: de activa en passiva. Bepaalde zaken binnen een bedrijf kun je precies berekenen, zoals de voorraad.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet. 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst.
Normen zijn gedragsregels binnen een groep.
Gedragsregels komen tot stand binnen een groep. Dat kan bijvoorbeeld een drillrap-groep zijn maar ook een klaverjasclub of een groep met dezelfde nationaliteit of achtergrond.
Normen in wetten en regels
Normalisatie is een vrijwillig en privaat proces. Normen worden meestal ook vrijwillig door bedrijven toegepast. In een aantal gevallen verwijst wet- of regelgeving naar normen. Hierbij is het meestal niet verplicht om aan de normen te voldoen.
Normuren: Dit zijn het aantal uren per week wat door de werkgever gezien wordt als een full-time werkweek, bijvoorbeeld 40 of 38 uur. Uren per week: Het aantal uren wat de werknemer per week werkt.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering.Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
In dit artikel gaan we het hebben over de EBITDA (Earnings before interest taxes depreciation and amortization) of in de nederlandse vertaling, het bedrijfsresultaat (nettowinst) voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardverminderingen. Verschillende zaken komen hierbij aan bod.
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
De EBITDA verbergt ontwikkelingskosten beter dan de EBIT. Dit zie je regelmatig bij ICT-ondernemingen waar immateriële activa (ontwikkelingskosten) worden geactiveerd. Het is dan belangrijk om na te gaan wat de ontwikkelde software in de toekomst aan geldstromen gaat realiseren.
Een EBIT-marge tussen de 10 en 15 procent wordt over het algemeen beschouwd als een goede waarde. Een EBIT-marge tussen de 3 en 9 procent wordt overigens nog wel gezien als solide, terwijl je onderneming met een EBIT-marge onder de 3 procent niet erg winstgevend is.
Tip: door de berekening en het gebruik van de EBIT en EBITDA worden zowel negatieve als positieve invloeden geëlimineerd om zodoende een verkeerd of scheef beeld te voorkomen. De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen.
EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization. Het wordt berekend door de netto-inkomsten te nemen en daar de rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatiekosten vanaf te trekken.
De EBITDA wordt hier gezien als de beschikbare jaarlijkse kasstroom. De ratio zegt dus in hoeveel jaar de senior netto schuldpositie kan worden afgelost vanuit de jaarlijkse bruto kasstroom (voor investeringen). De bank wil vaak 3 tot 4 keer EBITDA financieren.
Omzet, dat zijn de opbrengsten inclusief de btw.De winst van je bedrijf bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken. De kosten zijn dus belangrijk als je de winst van je bedrijf berekent.