Je kunt deze gewoonte doorbreken door te leren lezen in woordgroepen. Je leest hierbij niet elk woord apart, maar je ziet een aantal woorden tegelijk. Dit noemt men fotografisch lezen. Veel mensen vinden dat eng, omdat ze denken dat echt elk woord één voor één moeten lezen, omdat ze anders de tekst niet begrijpen.
Concluderend is te stellen lezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut of meer voor veel mensen heel goed mogelijk is. Door een klein beetje energie te steken in je leesgewoontes, kun je vrij makkelijk met 300 tot 400 woorden per minuut gaan lezen, in plaats van met 200.
Tekst: Vocaliseren wil zeggen dat je de tekst echt uitspreekt. Als je subvocaliseert, spreek je de tekst in je hoofd uit. Subvocaliseren gaat ongeveer even snel als hardop lezen.
Tik ´snellezen´ in op Google en je scherm wordt gevuld met talloze websites die allemaal hetzelfde beweren: met hun methode lees je elk boek in een mum van tijd uit. De realiteit is echter dat effectief snellezen bijna volstrekt onmogelijk is.
Wat helpt bij focussen, is met je vinger de tekst onderstrepen. Je begeleidt jezelf dan bij het sneller lezen en hebt minder tijd over om aan andere dingen te denken. Een andere manier om je ongebruikte hersencapaciteit op te vullen is om iets anders te doen dat heel simpel is en geen bewuste aandacht vraagt.
Te weinig concentratie. Geen methode om informatie snel te onthouden. Herlezen van de tekst. Niet in woordgroepen kunnen lezen.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Oefening 1: Steeds sneller lezen
Zet een streepje waar je bent gebleven. Lees de tekst nog eens tot het streepje, maar dan in vier minuten. Lees de tekst opnieuw in drie minuten. Je traint je ogen en hersenen om sneller over de tekst te gaan.
Met snellezen benut je de overcapaciteit van je hersenen bij het lezen. Gemiddeld lezen we 140 woorden per minuut maar onze denksnelheid is 1.400 woorden per minuut. Je hebt dus een enorme overcapaciteit waarin je brein snel afdwaalt naar andere gedachten.
Diagonaal lezen wordt ook wel scannen genoemd. Deze techniek is gebaseerd op hoe je ogen werken. Je ziet namelijk niet alleen wat vlak voor je is, maar ook alles eromheen. Als je diagonaal leest, kijk je naar de tekst in plaats van hem te lezen.
Lees een aantal dagen achter elkaar dezelfde tekst om het leestempo op te krikken. In combinatie met een beloningssysteem kan dit een effectieve methode zijn. Lees samen met je kind hardop de tekst van het boek en zorg ervoor dat jouw leestempo net wat hoger ligt dan het normale leestempo van je kind.
De snelste lezer
De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Je leest hierbij niet elk woord apart, maar je ziet een aantal woorden tegelijk. Dit noemt men fotografisch lezen. Veel mensen vinden dat eng, omdat ze denken dat echt elk woord één voor één moeten lezen, omdat ze anders de tekst niet begrijpen. Juist deze overtuiging kan ervoor zorgen dat het niet lukt.
Hoe je dit doet: houd je pen net onder de zin zodat je de zinnen goed kunt lezen. Richt alle aandacht op de woorden en kijk dus boven het puntje van je pen terwijl je over de zin beweegt. Kijk dus niet naar de pen, maar houd de snelheid van de pen aan om te lezen. De snelheid kun je zelf bepalen en eventueel opvoeren.
Horizontaal lezen betekent zoiets als kijken door wie een auteur beïnvloed is en waar zijn invloed zich uitstrekt. Verticaal is even afstand nemen (de helikopter view) en de diepte in met een onderwerp. Zo bouw je een brede, deskundig scala aan kennis op. Die schrijvers hebben zich ook weer laten beïnvloeden.
Het verbetert zelfs je geheugen en je vergroot jouw analytisch denkvermogen doordat het je dwingt na te denken en perspectief voor te stellen. Lezen zorgt daarnaast voor de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen. Dit verkleint de kans op dementie en alzheimer.
Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap.
Wel belangrijk hierbij: leg je boek 15 minuten voor je echt wil gaan slapen weer weg, zodat je hoofd rust krijgt om alles te verwerken.
Lees meerdere woorden tegelijk.
Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jouw blikveld verbreden. Probeer meerdere woorden tegelijk te lezen, in plaats van woord voor woord. Hoe meer woorden je tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller je kunt lezen en je begrip zal vergroten.
Zwakke lezers hebben vaak minder ervaring met moeilijke teksten en hebben daardoor ook meer moeite met vragen over zo'n tekst. Voorlezen kan een groot verschil maken. Lees voor uit (informatie)boeken die nog te moeilijk zijn om zelfstandig te lezen, zo went je kind aan complexere teksten.