Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte? Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens.In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op.
Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid. Soms ontstaan er ook zweertjes in de bek en aan de ogen en speekselt de kat overmatig.
Na besmet te zijn worden katten meestal binnen enkele dagen ziek, maar het kan ook 2 weken duren. Als een dier niet ziek is, maar besmetting wel mogelijk is, dient een quarantaineperiode dus minimaal 2 weken te duren. Daarna kan een dier veilig bij andere mogelijk vatbare dieren gevoegd worden.
Kattenziekte is de meest dodelijke virusziekte bij de kat en heeft een dramatisch snel en wreed verloop. Het wordt veroorzaakt door het feline panleukopenia virus.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
De jonge of volwassen kat kan via de neus (inademing) of het maagdarmkanaal (ingestie) geïnfecteerd worden. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact.
Kattenziekte ofwel feline panleucopenie wordt veroorzaakt door een Parvovirus. Dit is echter een andere Parvovirus dan die we kennen bij de hond. Het virus stamt echter wel af van het honden Parvovirus. Het is een ernstig virus omdat het hele populaties katten kan uitroeien en lang kan overleven in de omgeving.
De meest algemene ziekte die mensen van katten op kunnen lopen is de 'kattenkrabziekte', veroorzaakt door de Bartonella henselae bacterie. Mensen krijgen jeuk op de plek van een kattenhaal, opgezwollen lymfeklieren en koorts.
Toxoplasmose wordt soms ook 'kattenziekte' genoemd omdat katten de enige dieren zijn die de volwassen vorm van de microbe in zich dragen. De meeste mensen die toxoplasmose doormaken, voelen dit niet. Je kan je eventueel wel wat grieperig voelen, met lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en gezwollen klieren.
Als uw kat inderdaad de ziekte heeft, dan gaat dit meestal vanzelf weer over. Alleen voor verzwakte of hele jonge kittens kan het levensbedreigend zijn. Hoe lang het duurt voordat de ziekte genezen is verschilt, het kan soms wekenlang zijn. Ook kan een acute niesziekte blijvend (chronisch) worden.
Niesziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een besmettelijke aandoening waar katten flink ziek van kunnen worden. Niesziekte kent meerdere veroorzakers, de belangrijkste zijn het Feline Herpes Virus (FHV, FHV-1) en het Feline Calicivirus (FCV).
Als je de griep hebt of verkouden bent, moet je je niet al te veel zorgen maken of je het virus kunt overdragen op je kat. Volgens het Smithsonian Magazine zijn er gevallen bekend waar huisdiereigenaren het H1N1 virus hebben overgedragen op hun kat. En katten kunnen het virus ook overbrengen op mensen.
De verkouden kat. Niesziekte is de belangrijkste besmettelijke reden voor een voorbijgaande verkoudheid bij de kat. Als de problemen binnen twee weken niet verdwijnen, heeft de kat mogelijk last van een vreemd voorwerp, vergroeiingen, poliepen, tumoren, allergieën of schimmel.
De kattenziekte, veroorzaakt door het Feline Panleukopenievirus, is een zeer besmettelijke ziekte met geregeld een dodelijke afloop. Ondanks dat de kattenziekte niet zo vaak meer voorkomt, is het bijna elk jaar wel een keer raak.
Hij kan bijvoorbeeld ineens minder gaan spelen met zijn speeltjes, of zich niet meer interesseren wat er om zich heen gebeurt. Ook weinig of niks eten en spontaan onzindelijk worden, kunnen ziekte symptomen zijn. Houd het voerbakje van je kat goed in de gaten.
De oorzaken van minder en niet eten bij de kat zijn zeer divers. Zo kan er een ziekte (niesziekte, nierfalen, schildklieraandoening, alvleesklierontsteking, suikerziekte of een maag- en/of darmontsteking) spelen of het komt door een voerwisseling, stress (andere kat er bij gekomen), heimwee of een slecht gebit.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Wanneer een kat pijn heeft zal hij vaak meer en langer slapen. Maar ook juist minder slapen kan voorkomen bij een kat met pijn. Katten met veel pijn kunnen meer inactief wakker liggen en niet écht slapen.
Paracetamol is voor mensen in de voorgeschreven dosering niet schadelijk. Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Paracetamol is zeer giftig voor katten!
Een verklaring zou kunnen zijn dat hij het vrij warm heeft en dus languit wil liggen. Hier liggen ook regelmatig katten languit op de vloer, maar de mandjes, dozen en dekens worden ook goed gebruikt.