Wat zijn doorbloeiende klimrozen. Dat zijn klimrozen, die vanaf begin juni tot ver in september, steeds nieuwe bloemen blijven produceren. De meeste doorbloeiende klimrozen groeien en bloeien het beste op een zonnige plek, in goed water doorlatende grond.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.
In onze kleine tuin genieten we al van een hele mooie klimroos: Rosa New Dawn. Deze klimroos hebben we namelijk over de oude muur geleid, bij het terras. Het is een sierlijk en rijk bloeiende zachtroze roos, die ook nog eens heerlijk geurt. New Dawn komt zowel in de schaduw als in volle zon goed tot z'n recht.
De meeste struikrozen bloeien vanaf half juni tot september (sommigen zelf tot de eerste vorst). Je kan kiezen voor grootbloemige rozen (1 prachtig grote bloem per stengel) of trosrozen (meerdere bloemen op 1 stengel, ideaal voor gegroepeerd te planten in perken).
De meest bekende trosroos is Rosa 'The Fairy'. Deze roos is in 1932 gekweekt en heeft heel veel kleine lichtroze bloemen die licht geuren. Dit geeft hem een prachtig sprookjesachtig uiterlijk. Het is een sterke roos die lekker lang doorbloeit.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Er zijn tal van mooie, sterke, gezonde klimrozen. De bekendste is wellicht New Dawn, een bijzonder bloeirijke klimmer met lichtroze, dubbele, naar wit vervagende bloemen, zo'n 5 tot 6 meter hoog. Guirlande d'Amour is een van de beste witte klimrozen, met grote trossen zuiverwitte bloemen, 2,5 tot 3 meter hoog.
Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels. Rambler rozen zijn ziektevrij en hebben daarom ook mooi gezond uitziend blad.
Bloeiperiode. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van ongeveer half juni tot half juli. Vaak krijgen deze later mooie rozenbottels. Doorbloeiende klimrozen bloeien vanaf juni tot ver in het najaar.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
De meeste klimrozen houden van een zonnige plek maar sommige gedijen ook in de lichte schaduw of tegen een noordmuur.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Door het aroma van kruiden hebben ziektes en plagen bij de roos minder kans. Het bladgroen en de textuur variëren van kruid tot kruid maar passen bijna altijd samen met rozen. Zeker wanneer je kiest voor lavendel, dille, bieslook, rozemarijn, venkel of tijm.
Beendermeel, zuivere kwaliteitsvolle compost, goed oud verteerd mest (runder- en paardenmest) zijn uitstekend geschikt als voedingsbodem voor de rozen. Let op dat je deze messtoffen niet direct op de wortels geeft bij aanplant maar met de uitgegraven aarde mengt.
Rozen houden van een neutrale tot kalkhoudende bodem. Een pH van de bodem tussen 6.5 en 7.5 is ideaal. Bij zure grond moet je kalk toevoegen om de pH-waarde van de grond te verhogen. Rozen zijn minder vatbaar voor schimmelziektes als ze op een plaats staan waar de wind doorheen de planten kan waaien.
De ideale tijd om te planten is tussen oktober en eind april. Eigenlijk kan rozen planten kan het hele jaar door, mits het niet vriest.
Naast de heerlijke geur en de mooie paarse kleur, trekt de lavendel vlinders aan. Daarnaast bloeit de plant lang, van juni tot ver in de nazomer. En is hij zeer winterhard en (half)wintergroen. Dus dat is lang genieten van deze mooie plant!
Afhankelijk van de bloeitijd van rozen, kan je drie groepen rozen onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen.