No-claimkorting opbouwen op de ANWB Autoverzekering van ouders. Jongeren van 17 t/m 25 jaar kunnen gratis bijgeschreven worden op de ANWB Autoverzekering van hun ouders. Zo bouwen jongeren alvast no-claimkorting op die ze kunnen gebruiken als zij later zelf een auto kopen en een eigen ANWB Autoverzekering afsluiten.
Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.
Zorgverzekering. Als uw kind 18 jaar oud wordt, is hij of zij verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar oud wordt. Wordt u kind bijvoorbeeld op 10 mei 18 jaar oud, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 juni.
Bij verzekeraars is het duurder om een autoverzekering af te sluiten als je jonger dan 24 jaar bent. Ben je ouder dan 65 jaar? Ook dan valt de premie van je autoverzekering hoger uit. Tussen de leeftijd 24 en 65 jaar is je autoverzekering daarom meestal het goedkoopst.
Schadevrije jaren opbouwen via ouders is niet mogelijk
Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Vandaag de dag is het nog niet mogelijk om schadevrije jaren over te dragen op kinderen, ook niet wanneer ze als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staan.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Hoeveel pk/kW je maximaal kunt verzekeren, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.
Als je als beginner schadevrij rijdt, dan wordt de autoverzekering nog sneller goedkoper. Je krijgt namelijk ieder jaar dat je een autoverzekering op naam hebt staan én geen schade veroorzaakt of claimt, één schadevrij jaar. Schadevrije jaren zorgt voor korting op de premie. We noemen deze korting no-claimkorting.
Ben je 23 jaar of jonger en wil je een autoverzekering direct afsluiten? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie dan je ouders. Als jonge bestuurder heb je nog weinig rijervaring en is de kans op een schade of een ongeluk groter. Daarom betaal je tot en met 23 jaar een hogere premie voor je autoverzekering.
Zolang je studeert of in de beroepsinschakelingstijd zit (de vroegere 'wachttijd'), kan je tot je 25ste verzekerd blijven door de ziekteverzekering van je ouders. Is je beroepsinschakelingstijd voorbij of vind je werk dan moet je jezelf aansluiten bij een erkende verzekeringsinstelling.
In de meeste gevallen kun je als ouder je kind meeverzekeren op je aansprakelijkheidsverzekering tot zijn of haar 27e levensjaar. De voorwaarde is dat je kind thuis woont, of uit huis woont en studeert. Je kind mag dan niet getrouwd zijn. Vraag deze voorwaarden altijd voor de zekerheid na bij je verzekeraar.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht als 18-jarige. Ook niet als je ouder bent trouwens. Het kan wel verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Meestal kost een aansprakelijkheidsverzekering voor één persoon een paar euro per maand.
Zonder eigen auto
In principe bouwt u dus alleen schadevrije jaren op, indien u een autoverzekering op uw naam heeft afgesloten en met die auto schadevrij rijdt. Als u samen met uw partner een auto heeft die niet op uw naam staat, komen de opgebouwde schadevrije jaren op naam van uw partner.
Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt na schade? Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Als u 1 of meerdere schades claimt, raakt u standaard 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Maximale schadevrije jaren
U kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of u 15 of 30 schadevrije jaren heeft.
Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder kost gemiddeld tussen de €40 en €54 per maand. De hoogte van de kosten voor de autoverzekering voor een beginnend bestuurder hangt af van de dekking en van het aantal schadevrije jaren de beginnend bestuurder heeft opgebouwd.
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.