–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Peren kunnen in de periode van eind augustus tot begin oktober geplukt worden. Rassen die bedoeld zijn als stoofperen kunnen beter nog iets langer aan de tak blijven. En op zijn vroegst half september geoogst worden, tot midden oktober.
Je weet dat een peer rijp is wanneer het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil een beetje meegeeft.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
Afhankelijk van de weersomstandigheden staan fruitbomen tussen half april en begin mei in bloei. Eerst staan de perenbomen in bloei, zo'n twee weken later gevolgd door de appelbomen.
Tip 3: De juiste tijd om appels te oogsten begint in augustus
De vruchten zijn niet zoet als ze te vroeg worden geplukt. Als ze te laat worden geoogst, kunnen de appels een licht melige smaak hebben. U kunt op de oogstkalender (afbeelding 1) zien dat appels over het algemeen tussen de late zomer en eind oktober moeten worden geoogst.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Peren oogst bewaren
Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Perenbomen kunnen het beste in de winter worden gesnoeid, wanneer de groei stil staat en de temperaturen niet lager zijn dan -5 graden Celsius. De periode tussen begin december en eind februari is hiervoor het meest geschikt. Zomer snoei vindt plaats tussen juni en augustus.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Appel- en perenrassen die men lang wil bewaren, zal men vroeger (onrijper) plukken. Ook een indicatie is als de grondkleur (lichtgroen) van de appel/peer verandert in lichtgeel. Dan is ook de oogsttijd aangebroken. Tracht steeds te plukken bij droog weer en als de vruchten droog hangen.
Houd er rekening mee dat bessen die geplukt zijn terwijl ze nog groen of wit zijn, waarschijnlijk niet zoeter worden. Rijpe peren zouden een beetje zacht moeten zijn rond de steel. Als ze helemaal stevig zijn, doe ze dan ongeveer 10 seconden in de magnetron en doe ze in een papieren zak of leg ze op het aanrecht naast ander fruit.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Als de peren die je uit de winkel hebt meegebracht nog een beetje hard zijn en niet helemaal rijp, kun je proberen ze zacht te maken in een zak op kamertemperatuur . Koude temperaturen vertragen het rijpingsproces, dus rijpe peren in de koelkast bewaren is de beste manier om de kwaliteit te behouden.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Peren zijn een goede keuze voor een Ierse tuin . Net als appels houden ze van onze koele zomers. Vergeet echter niet dat de meeste soorten een geschikte bestuivingspartner nodig hebben (in tegenstelling tot de minder bekende, zelfbestuivende leden van de Rosaceae-familie: kweepeer en mispel).
Pluk je de appels te vroeg, dan zijn ze niet zoet genoeg. Pluk je ze te laat, dan smaken ze melig. Met een blik op de oogstkalender (zie afbeelding 1) zie je dat appels over het algemeen het best tussen het eind van de zomer en eind oktober kunnen worden geoogst.
Haal het meeste uit uw oogst door uw appels zorgvuldig te bewaren, zodat u ze nog vele weken na de oogst kunt eten. Afhankelijk van de appelsoort die u kweekt en hoeveel opslagruimte u hebt, kunt u appels een paar weken in de koelkast bewaren of ze langdurig bewaren in appelkisten op een koele maar vochtige plek .
De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
De Manzanillaboom (appeltjes des doods) is een giftige soort. Maar deze komt alleen voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Voor de rest zijn appelbomen niet giftig, je kunt dus lekker jouw appeltje uit eigen boom eten.Pas wel op met de zaadjes van de appel.
Is perenroest gevaarlijk? Perenroest is niet gevaarlijk voor het bladweefsel, het reduceert alleen het assimilatie-oppervlak. Een grote aantasting zorgt voor vroege bladval met als gevolg dat je boom geen vruchten meer geeft of dat de vruchten te vroeg rijp worden.