Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Om het bakpapier in de juiste vorm te krijgen en er voor te zorgen dat het goed blijft zitten, vet je de bakvorm in met wat gesmolten boter of een neutrale olie. Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt. Bakpapier bestaat uit cellulose.
Je bakvorm invetten voorkomt dat je bakpapier terug oprolt
Niks is vervelender dan dingen ontrollen die vervolgens maar al te graag terug in hun cocon willen. Dat geldt voor placemats, posters en ja, ook voor bakpapier. Zie jij maar eens een laag beslag op een bakpapiertje te krijgen als dat constant oprolt.
Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet.
Bakpapier kan in brand vliegen. Dat komt doordat bakpapier bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Het is daarom belangrijk dat je het papier niet gebruikt wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt.
Risico van brand! bakpapier kan dan de verwarmingselementen raken en vlam vatten. Tijdens het voorverwarmen mag er nooit bakpapier los op de toebehoren liggen. Verzwaar het bakpapier altijd met een vorm.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker.Door de pan eerst in te vetten blijft het bakpapier 'plakken'.
Bij een ronde springvorm teken je eerst met behulp van de bodem van de springvorm een cirkel op het bakpapier. Deze knip je uit en leg je op de bodem. Vervolgens neem je een stuk bakpapier ter grootte van de omtrek van de springvorm. Leg het papier voor je op het werkblad en vouw het dubbel in de lengte.
Een geperforeerde bakplaat zorgt voor een krokant gebakken product zonder op de vloer te hoeven bakken. Waar bij een dichte bakplaat de condensatie tussen het deegstuk en de bakplaat verzamelt, kan bij een geperforeerde bakplaat het vocht goed weg en bakt het product mooi krokant.
Je kunt heel goed zonnebloem, lijnzaad, koolzaad of arachideolie voor het seasonen gebruiken want deze oliesoorten beïnvloeden de smaak van de te bereiden gerechten op jouw bakplaat niet en zij zijn allen geschikt om gebruikt te worden bij zeer hoge temperaturen.
Door de vorm met bloem, cacao of paneermeel te bestuiven, blijven deze vormen vaak beter behouden. Dit bestuiven doe je na het invetten van het bakblik. Het overige bloem, cacao of paneermeel klop je uit de vorm door hem op zijn kop te houden.
De deskundigen in huidverzorging waarschuwen dat olijfolie op je huid smeren om je huid te verzorgen in sommige gevallen huidproblemen kan verergeren. Heb je bijvoorbeeld van nature een erg vette huid, dan is het niet verstandig om je huid op deze manier af te sluiten.
Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten.Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. Een oven vol aangekoekte etensresten, daar zit niemand op te wachten. Een velletje bakpapier kan handig zijn om jezelf schoonmaakwerk te besparen.
Toch handig dat aluminiumfolie! Als je vaker last hebt van een te kort aan bakpapier of geen last meer wilt hebben van een gebrek aan bakpapier, dan is een siliconen bakmat de oplossing! Met deze bakmat kun je altijd bakken zonder dat je bakpapier nodig hebt.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd.
Dus bakpapier is dunner en scheurt heel snel is niet lucht doorlatend zoals butcherpaper.