Penicillium schimmels zijn groenachtig-wit van kleur en komen meestal voor op brood en ander voedsel. Ze kunnen worden gebruikt bij de productie van kaas en staan bekend als het belangrijkste ingrediënt van antibiotica op basis van penicilline.
Wat is witte schimmel? Witte schimmel is eigenlijk geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Salpeterzuur 'schimmels' ontstaan op je muren wanneer de chemicaliën in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur.
Hoe ziet witte schimmel eruit? Witte schimmel is te herkennen aan de spierwitte kleur, pluizige en draderige uitstraling. Het wordt wel is vergeleken met meeldauw. Meeldauw is een witte poederachtige schimmel die vaak voorkomt op het blad van groentes en planten.
Wat zijn schimmels? Schimmels (fungi) zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Een beetje meeldauw zal je planten niet schaden, maar je moet wel voorkomen dat het erger wordt. Want de schimmel onttrekt vocht uit de bladeren, waardoor het op termijn wel een probleem kan worden. Als de ziekte vergevorderd is, kan het blad namelijk helemaal uitgedroogd raken.
De eerste stap is het verwijderen van muurbekleding zoals behang of verf. Vervolgens is het belangrijk om aanwezige witte schimmel zoveel mogelijk van de muur af te borstelen of af te steken. Vervolgens kan met kant-en-klare vloeistoffen de muur gereinigd worden.
Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten. Echter is het met name bij kamerplanten met meeldauw wel extra opletten, omdat meeldauw wel schadelijk kan zijn voor de luchtwegen als er sporen van meeldauw in de lucht gaan zitten.
De eerste tekenen van meeldauw spot je vooral tijdens droog en warm weer. Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Kijk hoe de schimmel groeit.
Het zou ongeveer zeven tot tien dagen moeten duren voordat je een aanzienlijke hoeveelheid schimmel op het brood ziet zitten. Het kan zijn dat je na vijf dagen al schimmel ziet, afhankelijk van de broodsoort die je gebruikt.
Normaal gesproken hebben schimmels minimaal 3-4 dagen nodig om te groeien, maar vers brood in een gesloten zak, op een warme vensterbank, kan makkelijk binnen 2 dagen al groene plekjes krijgen.
Dit proces is vooral bekend van brood, jam, kaas, groenten en fruit. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselbeschimmeling zijn Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oospora, Penicillium, Rhizopus en Thamnidium.
Zet de broodtrommel op een koele plek, ver van verwarmingselementen die de groei van schimmels zouden kunnen bevorderen. Hou het brood droog. Raak het brood niet aan met natte handen en doe de zak niet dicht als je ziet dat er vocht in zit.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.