Heb je plotse pijn in de onderbuik halverwege je menstruatiecyclus, dan kan dit ovulatiepijn zijn. Die pijn verdwijnt meestal vanzelf binnen de 24 uur. Een draaiing of scheur van een eierstok of eierstokcyste veroorzaakt meestal een plotse hevige pijn, die uitstraalt in de hele buik.
De ovulatie, die in het midden van de cyclus plaatsvindt, kan leiden tot een knijpend of licht branderig gevoel in één eierstok, dat uitstraalt naar de bekken. Dit ongemak is sporadisch: het verdwijnt binnen een paar uur.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Bel altijd dezelfde dag je huisarts als je denkt aan een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok. Klachten die passen bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok zijn: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger)
Als een cyste draait of scheurt, ontstaat een hevige stekende pijn in de buik die gepaard kan gaan met misselijkheid en koorts. Rondom de eisprong is er in de eierstok een kleine holte met vocht (follikel) waarin zich een eicel bevindt.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft onder in uw buik en in uw bekken. Uw huisarts stelt u eerst vragen over uw klachten. Zoals hoe lang en waar u pijn heeft. En of u die pijn eerder heeft gehad.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
In de buikholte liggen de darmen. Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm.
De eierstokken liggen onder in uw buik, dichtbij de baarmoeder. De eileiders verbinden de eierstokken met de baarmoeder. Deze organen zijn belangrijk om kinderen te kunnen krijgen.
De eierstokken liggen onder in uw buik, dichtbij de baarmoeder. De eileiders verbinden de eierstokken met de baarmoeder. Deze organen zijn belangrijk om kinderen te kunnen krijgen.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
De ovulatiepijn duurt vaak maar een paar uur, maar sommige vrouwen kunnen er de hele dag of zelfs meer dan een dag last van hebben. Dat kan hinderlijk zijn, maar gelukkig is deze pijn niet schadelijk.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Kan een cyste op mijn eierstok kwaad? De kans dat een cyste kanker is, is klein. Dat gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen die nog niet in de overgang zijn, en bij 7 op de 1000 vrouwen die al wel in de overgang zijn. De gevaarlijke cellen in de eierstok kunnen zich dan verplaatsen naar andere delen van het lichaam.