Uitscheidingsorganen zijn: nieren, lever en longen. Via je urine worden water, maar ook zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines geloosd. Je nieren spelen daarbij een belangrijke rol.
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.
Afvalstoffen. In ieder lichaam zijn afvalstoffen aanwezig en is het lichaam continu bezig deze stoffen uit te scheiden. Organen als de lever en de nieren zuiveren het bloed en scheiden afvalstoffen uit.
Antwoord. Vooral de lever, in mindere mate de huid. Als je koolzuurgas als afvalstof beschouwt ook de longen.
De longen verwijderen koolstofdioxide uit het lichaam. Hierover lees je meer bij "Ademhaling". Ook alcohol wordt gedeeltelijk via de longen verwijderd. De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed en maakt ze onwerkzaam.
De afvalstoffen die door je nieren uit je bloed worden verwijderd, bestaan uit afbraakproducten van de lever, overbodige en overtollige stoffen. Afbraakproducten uit je lever zijn bijvoorbeeld ureum, een afbraakproduct van eiwitten, of afbraakproducten van alcohol en medicijnen.
De lever breekt afvalstoffen af en maakt ze wateroplosbaar, zodat ze daarna via de nieren het lichaam kunnen verlaten. Naast het reguleren van de hoeveelheid vloeistof in ons lichaam, fungeren de nieren dus ook als filtersysteem voor afvalstoffen.
Afvalstoffen worden door je lichaam opgeslagen op plaatsen waar ze zo min mogelijk directe schade veroorzaken, bijvoorbeeld in je bindweefsel. Bindweefsel is zacht, rekbaar weefsel dat in je hele lijf voorkomt. Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen (waaronder hyaluronzuur) en water.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
Via de uitscheidingsorganen worden afvalstoffen uit het lichaam verwijderd: ontlasting via het maagdarmkanaal, urine via de urinewegen, transpiratievocht via de huid.
Via onze voeding komen ook afvalstoffen in het bloed. De nieren filteren deze afvalstoffen weer uit het bloed. Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
Naast de lever zijn de belangrijkste ontgiftingsorganen de darmen, de nieren, de longen, het lymfesysteem en de huid (onze huid wordt ook wel de derde nier genoemd). Als een van deze organen z'n ontgiftende taken niet meer aankan, proberen de andere wat extra werk te verzetten.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Kun je verzuring voorkomen? Het goede nieuws is dat verzuurde spieren vrij snel herstellen. Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd.
Met name zure afvalstoffen komen hiervoor in de plaats. Deze ontstaan door verkeerde voeding, medicijnen, veel- en intensief sporten en een ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld roken en straling). Veel afvalstoffen loost ons lichaam via uitscheidingsorganen. Bijvoorbeeld via de huid en via de blaas.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
respiratoir: door de longen wordt koolstofdioxide (afkomstig van de verbranding van glucose) en water via de luchtpijp en mond uitgescheiden.
Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
Vooral citrusvruchten als citroen, limoen, mandarijn, grapefruit, en sinaasappel of een zure appel zijn goede vruchten om je lichaam mee te ontgiften. Eet daarna vooral groenten, rauwkost of groentesappen. Het is belangrijk dat je genoeg variatie in je dieet brengt, dan is het gemakkelijker vol te houden.
Maar wat moet je daarvoor doen? De nieren en de lever halen gifstoffen uit het bloed en scheiden deze als afvalstoffen af via de ontlasting en urine. Als er teveel afvalstoffen zijn, is de lever minder werkzaam en worden afvalstoffen omgezet in bindweefsel die in het lichaam blijven.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.