De krolsheid zal gemiddeld tien tot vijftien dagen duren en maakt heel wat katteneigenaren gek van ergernis. Poezen die in deze periode niet gedekt worden, kunnen om de drie à vier weken weer krols worden. Raskatten worden meestal maar twee keer per jaar krols. Eind oktober eindigt de paartijd.
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen. In het geval dat de poes niet gedekt wordt kan de volgende krolsheid alweer drie weken later opkomen. Soms gebeurt dit zelfs al na één week.
Hierbij trappelt ze met de achterpoten en houdt ze haar staart opzij. De kater bestijgt haar dan, terwijl hij haar vastbijt in de nek om ervoor te zorgen dat ze op dezelfde plek blijft en zal proberen haar te dekken.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Een drachtige poes zal in eerste instantie vooral iets aankomen in gewicht. Ook kunt u aan de tepels zien of uw kat zwanger is, deze veranderen van kleur en worden donkerder en groter. Wilt u zeker weten of uw poes drachtig is? Uw dierenarts kan vanaf 35 dagen via een echo bepalen of uw kat een nestje verwacht.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
De poes is na de bevalling vaak heel moe en wil veel slapen. Het is normaal dat ze veel slaapt, de kittens goed verzorgt en een tevreden indruk maakt. De poes wil vaak, net na de bevalling, niet bij de kittens weg komen om te eten. Bied daarom wat voedsel aan in de doos of andere plek waar de kittens liggen.
Gaan gecastreerde poezen achter gecastreerde poezen aan? Kunnen katten seksueel actief blijven nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn? Veel katteneigenaren vragen zich af of ze seksueel gedrag bij hun kat zullen zien na een sterilisatie- of castratie-operatie. Het korte antwoord is nee, waarschijnlijk niet.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
Poezen nemen na de geboorte van elk kitten meestal een pauze waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee kittens. De pauze waarin niet geperst wordt, kan wel twee tot drie uur duren.
Katten die alleen in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar krols worden. Als poezen gaan paren kan dit er erg ruig aan toe gaan. De poes doet haar kont omhoog en de kater bijt in haar nekvel, dit is allemaal tijdens de dekking. Bij de poes vindt er na de dekking pas een eisprong plaats.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.
Een krolse poes kan vele malen paren, soms wel tien keer per uur en gaat meestal door tot de kater uitgeput raakt. Soms volgen er nog meerdere katers.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Voor een goede groei is voldoende voeding voor de kittens nodig en een juiste omgevingstemperatuur. Als je gebruik maakt van een warmtelamp, let er dan op dat de moederpoes niet oververhit kan raken en ze ook een koelere plek op kan zoeken in het nest.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.