Voodoo rituelen en festivalsTijdens een voodooceremonie raken de dansers door de hypnotiserende ritmes in een soort van trance, wat er soms wat angstaanjagend uit kan zien. Tijdens de ceremonies worden ook zeer uiteenlopende objecten met een symbolische betekenis gebruikt die voor de voodoo religie belangrijk zijn.
Ze openbaren zich tijdens rituelen waarbij gelovigen in een soort droomtoestand -trance- raken. In trance geeft de gelovige boodschappen van goden door. Voodoo-aanhangers geloven ook dat er geesten schuilen in de natuur, in dieren en in dingen. En dat de geesten van voorouders naar de aarde kunnen komen.
In een nachtelijk ritueel wast zij zichzelf naakt in het heilige bos. Ze danst op het ritme van de goden, leert haar lotsbestemming kennen, raakt negatieve energieën kwijt en krijgt leiderschapslessen van een bijna 100 jaar oude, met mensenschedels omhangen voodoo priester.
Het is een georganiseerde cultus onder leiding van priesters. Voodoo-aanhangers geloven in de schepper Nana-Buluku, met de maangod Nawu en de zonnegod Lisa als kinderen. Mawu en Lisa hebben samen ook kinderen, de Vodu, die de godsdienst zijn naam gaven. De priesters kunnen de Vodu mensen laten helpen of hinderen.
Je hebt vast al wel eens gehoord over de voodooreligie: een van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst, die geen 'toevalligheden' of 'ongelukjes' kent. In de Afrikaanse landen Togo en Benin is de voodoocultuur nog steeds enorm groot. Hier geloven ze niet dat gebeurtenissen 'zomaar' plaatsvinden.
Nederland telt één voodoo-priesteres. Één vrouw die probeert recht te zetten wat mensenhandelaren hun slachtoffers aan doen. Ze verbreekt bezweringen en verdrijft kwade geesten.
De fundamenten van het hindoeïsme komen uit de Vedische geschriften, waarvan sommige dateren van rond 1500 v. Chr., wat het hindoeïsme de oudste godsdienst ter wereld maakt.
Voodoo en hoodoo zijn wel aan elkaar verwant, aanbidden gedeeltelijk dezelfde goden en geesten en beide woorden hebben ook een gezamenlijke etymologie. Er is echter een duidelijk verschil: voodoo is een religie, terwijl hoodoo een vorm van magie is zonder een duidelijke religieuze achtergrond.
Voodoo – ook wel santeria, candomblé, winti of vodun genoemd – is overal, het is actueel en het leeft in de muziek. Dat is wat muziekjournalist Leendert van der Valk (1980) wil vertellen met zijn boek Voudou.
Alledaags geloof in Haïti
Hoewel er binnen voodoo wel degelijk geloofd wordt in zombies en zwarte magie, is het nu vooral een alledaagse religie voor miljoenen mensen in Haïti, maar ook in de zuidelijke VS.
De vijf grootste zijn: Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme en Jodendom. Je ziet hier de symbolen van de vijf wereldreligies.
Hierbij worden bezwering uitgesproken over mensen en wordt de voodoopop gebruikt om iemand met zwarte magie bepaalde kwalen en pijnen te geven. De goede kant daar kunnen wij ons wel in vinden, dit wordt gebruikt om iemand juist te helpen door hem of haar geluk, wijsheid of succes te geven.
Papa Legba is een mannelijke godheid uit de Caraïbische vodou. Hij wordt vooral aanbeden in Haïti.
Een ritueel is het geheel van terugkerende symbolen en handelingen met een speciale betekenis bij uitzonderlijke gelegenheden. Het is een manier van handelen die krachtiger is en meer betekenis heeft dan dagdagelijkse handelingen en gebruiken. Rituelen komen voor in alle culturen, alsook in alle geloofstradities.
Bij een ritueel verrichten we precies dezelfde handelingen in een vaste volgorde op steeds dezelfde plek. De vorm is belangrijk: alle acties moeten we precies goed uitvoeren. Ook herhaling en symboliek spelen een belangrijke rol. Vanuit deze basis kunnen rituelen zich in alle mogelijke uitingsvormen voordoen.
Dit is een geest, die gewoonlijk zich manifesteert als een dwerg met een groot hoofd. Het kereltje is half vlees, half hout en als men hem te lijf wil, keert hij zijn houten zijde naar de aanvaller toe. De Bakroe op zich zelf is zo kwaad niet, hij jaagt de mens wat schrik aan — dat is al.
Een bakroe (bakru in Sranantongo, baccoo in Guyana en bakulu of bakuu in Saramaccaans) is een figuur uit de Surinaamse en Guyanese Folklore. Een bakroe heeft een groot hoofd en bestaat voor de helft uit hout en voor de helft uit vlees.
Een Wasi (een traditioneel Surinaams ritueel) is een spiritueel Surinaams kruiden- of bloemenbad met als doel om al datgene wat je niet meer nodig hebt van je af te wassen.
Voodoo (spreek uit als voedoe) is een Engels/Amerikaanse naam voor de Haïtiaanse religie vodou (spreek uit als voedoe).
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De naam voodoo is na 1932 algemeen bekend geworden door de eerste Amerikaanse horrorfilms met als basis de occulte religies in Zuid-Amerika, in het bijzonder op Haïti.
Baron Samedi (Frans voor Baron Zaterdag) is een mannelijke godheid (Loa) uit de Caraïbische voodoo. Hij is de Loa van de dood en wordt vooral gediend in de Haïtiaanse variant: de vodou.