In het begin is broodbeleg behalve margarine, niet echt nodig, maar het mag. Overdrijf er niet mee en kies beleg dat geschikt is voor baby's: geplet vers fruit (bv.vruchtenmoes zonder suiker (bv.
Gebruik altijd wat margarine
Smeer altijd wat margarine op het brood, dit bevat goede vetten die je kleintje nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Omdat de meeste kindjes wat te weinig vetten binnenkrijgen, kun je beter margarine gebruiken dan halvarine.
Vanaf 6 maanden kan je het brood voor je baby beleggen met gekookt ei of magere vleeswaren, zoals kipfilet of ham.
Als jouw kindje zes maanden is, kun je hem brood geven. Een korstje brood om op te sabbelen is voor de meeste kinderen een leuke kennismaking met dit waardevolle product. Geef daarna wat stukjes brood, begin met (licht)bruin brood zonder beleg. Brood dat een dag oud is plakt minder.
Geef tot 1 jaar minimaal 1 keer per week: 3 theelepels van een groente/pindakaas-hapje of geef (vanaf 6 maanden) een boterham met pindakaas. TIP: Gebruik een babylepeltje om je kind het hapje te geven.
Voedingsschema baby 6 maanden
Vaste voeding: 1 tot 2 keer per dag, bijvoorbeeld geprakte groente, pap, fruit, rijst, pasta, aardappel, of brood. Natuurlijk kan je ook verschillende dingen mixen in een prakje.
(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!
Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Hier kun je gewoon mee doorgaan. 100% pindakaas zonder stukjes, zonder toegevoegd zout en suiker, is het beste voor je kind.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Hoeveel brood mag je baby
De ene baby van 7 maanden heeft genoeg aan een broodkorst, terwijl een ander al een hele boterham kan eten. Geef je baby in elk geval lichtbruin brood, zodat zijn darmen rustig kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Vanaf 8 maanden kun je kiezen voor volkorenbrood.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig? Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag. Daarna verschilt het per geslacht.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Ook bestaat er notenpasta zonder toevoegingen. Zowel de 100% pindakaas als de 100% notenpasta wordt door het Voedingscentrum beschouwd als gezond broodbeleg, ook voor je baby of kind.
Ontbijt: borstvoeding of opvolgmelk (eventueel als pap met fijne granen). Fruithapje: enkele lepeltjes gepureerd fruit en een beetje water. Lunch: borstvoeding of opvolgmelk. Tussendoor: borstvoeding of opvolgmelk.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta. Ook in deze fase is het vooral belangrijk dat hij nieuwe smaken en structuren probeert en hieraan went.