Aan astma kan je overlijden Als de patiënt niet op tijd toegang heeft tot medicijnen, vernauwen de longblaasjes meer en meer. Uiteindelijk kan geen zuurstof meer worden opgenomen om het lijf van zuurstof te voorzien en overlijdt de patiënt.
Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn.Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.
U kunt het gevoel hebben dat u lastig ademhaalt. Als u een astma-aanval hebt, dan kunt u zelfs het gevoel krijgen dat u stikt. Een benauwd gevoel kan stress voor u opleveren. De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Wat doe je bij een astma-aanval? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid of snelle ademhaling in combinatie met een veranderde huidskleur.
Personen die aan astma lijden, krijgen soms een acute opstoot van de aandoening. Dit wil zeggen dat de longfunctie tijdelijk achteruitgaat en klachten als ademnood, hoesten en piepende ademhaling veroorzaakt. Het is belangrijk om een opstoot van astma tijdig te herkennen en ook de ernst ervan juist in te schatten.
Maar de aanleg voor astma blijft, het gaat dus nooit echt over. U kunt zelf veel doen om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk klachten heeft. Door de adviezen op te volgen: niet roken, prikkels voorkomen, genoeg bewegen en afvallen als u te zwaar bent. En door goed gebruik van uw medicijnen.
Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen. Chronisch wil zeggen: langdurig. Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans wél goed te behandelen!
Piepend ademen
Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan. Raspend of zagend ademhalen zijn ook kenmerken van astma.
Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden. Astmaklachten kunnen uitgelokt worden door allergische en niet-allergische prikkels: Niet-allergisch prikkels: mist, koude lucht, tabaksrook, uitlaatgassen , inspanning, …
Mogelijk zijn 's nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten hebt. Maar slaapgebrek vergroot vaak ook nog eens de ernst van de astmaklachten. Dit komt doordat de ademhaling beïnvloed wordt door de rust tijdens de slaap. Dit fenomeen staat bekend als nachtelijke astma.
Advies. Geef bij een ernstige longaanval van astma bij volwassenen en kinderen (die ABCDE-stabiel zijn) salbutamol en eventueel bij volwassenen ook ipratropium. Geef tevens een orale predniso(lo)nkuur.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Met astma kunt u een normaal leven leiden, u kunt medicijnen krijgen om minder last te hebben van de klachten. Bij COPD worden de klachten steeds erger omdat de luchtwegen beschadigd zijn. Hierdoor kan de levensverwachting korter zijn, zeker wanneer u doorgaat met roken.
Verminderde afweer: stress kan de afweer en de gevoeligheid van de luchtwegen vergroten. Dit kan bv bij astma of COPD verergering van symptomen van kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid geven.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën. Een verhoogd totaal IgE kan verdacht zijn.
Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).
Vermoeidheid kan ontstaan wanneer de astma niet goed onder controle is. Een exacerbatie kan vermoeidheid veroorzaken omdat het lichaam dan hard moet werken. Deze vermoeidheid of uitputting kan nog een tijd na de terugval aanhouden.
Bel direct uw huisarts als u klachten heeft die bij een longaanval passen. Bel direct 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.
Wat je moet doen als je last hebt van een piepend geluid bij in- of uitademen hangt af van de oorzaak. Als dit plotseling optreedt en je hebt geen idee wat de oorzaak is, dan is een bezoekje aan de huisarts een goed idee. Als je bekend met een luchtwegaandoening zoals COPD of astma dan kan het zijn dat dit opspeelt.
Airco niet te koud
Als je astma hebt, kan koude en vochtige lucht extra klachten veroorzaken. Koude lucht kan de slijmvliezen irriteren en ontstekingen in de luchtwegen verergeren. Grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten hebben hetzelfde gevolg; luchtwegklachten nemen toe.