Infiltratieputten zijn buizen die verticaal in de grond geplaatst worden om regenwater in de bodem te laten zakken. De buis is open aan de onderzijde en heeft vaak ook sleuven aan de zijkanten waardoor het water kan wegstromen. Infiltratieputten worden ook wel zinkputten of zakputten genoemd.
Wat zijn infiltratieputten? Het is een put die onder de grond bevestigd is, waar regenwater in opgevangen wordt. Dit regenwater wordt geleidelijk afgegeven aan de bodem of u kunt het water hergebruiken in uw tuin op momenten van droogte.
Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
Infiltratiekratten worden dikwijls onder een oprit of gazon geplaatst. Omdat de kratten uit een modulair systeem bestaan, zijn ze heel flexibel inzetbaar qua grootte en vorm. Dit betonnen reservoir dient vaak als overloop van een regenwaterput.
De vergunningsplicht voor stedenbouwkundige handelingen geldt ook voor ondergrondse constructies zoals regenwaterputten, beerputten, infiltratievoorzieningen, riolering of brandstoftanks.
Enkel wanneer infiltratie slechts deels mogelijk is of onmogelijk is omwille van de grondwaterstand of de aanwezigheid van een kleibodem, kan aan buffering met vertraagde afvoer worden gedacht. Bufferen is het zoveel mogelijk ophouden en vervolgens vertraagd afvoeren van hemelwater.
Vrijwel alle infiltratiekratten kun je onder een oprit of weg plaatsen. Sommige infiltratiekratten zijn echter geschikt voor zwaar verkeer en kunnen een hogere druklast aan. Deze infiltratiekratten plaats met je met de bovenzijde minimaal 60 centimeter onder het maaiveld.
Op basis van de gemiddelden per toepassing, kan je regenwater gebruiken voor minstens 40% van de toepassingen in huis. Je kan je waterfactuur per jaar dus met minstens 40% reduceren door gratis regenwater te gebruiken. Zo kan je gemiddeld ca.€ 140 per jaar besparen.
Grootte van het infiltratiekrat berekenen
30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter.
Als de regenwaterput te vaak leeg staat, moet hij te dikwijls opnieuw bijgevuld worden met leidingwater. Op die manier gaat het waterbesparend effect deels verloren. Een te grote tank is evenmin interessant. Het is duurder in plaatsing en het regenwater wordt onvoldoende ververst.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
De prijs van een regenput van 7500 liter is gemiddeld 1250 euro.En voor een regenwaterput van 10 000 liter tel je al snel 1450 euro neer. Dit zijn prijzen exclusief btw en transport. Voor een regenwaterreservoir uit kunststof betaal je trouwens al snel het dubbele van deze prijzen.
Je zorgt ervoor dat de, al dan niet verharde, bodem het regenwater op een of andere manier doorlaat. Dat is de meest natuurlijke manier en is steeds te verkiezen. Om het grondwater aan te vullen is het vermijden van verharding of een waterdoorlatende verharding nog steeds de beste optie.
Een infiltratiekrat kan, wanneer er veel regenwater valt, het overtollige regenwater opnemen. Wanneer de bodem het wel aan kan, geeft het infiltratiekrat het water langzaam af aan de bodem. Op deze manier voorkom je droogte in de grond en wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld.
Regenwater niet langer afvoeren naar het riool, maar regenwater opvangen ondergronds. Daar gaat het om bij regenwaterinfiltratie. Het regenwater wordt afgekoppeld van het riool en in de grond geïnfiltreerd. Door infiltratie van regenwater wordt het riool minder belast.
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.
Ja, het is zeker mogelijk om drinkwater te maken van regenwater. Maar eenvoudig is het niet. Technisch is het haalbaar, maar er zijn regelmatig analyses nodig om er zeker van te zijn dat de zuivering in orde is. Die analyses zijn kostbaar, maar wel echt noodzakelijk.
Grondwater legt hooguit een paar meter per dag af. Grondwater verplaatst regenwater dat in de grond is gezakt naar beken, sloten en vaarten. Soms gebeurt dit via drainage. Omgekeerd kan het oppervlaktewater ook het grondwater 'voeden'.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
De overloop van de regenwaterput moet dan worden aangesloten op die infiltratievoorziening. Vervolgens sluit je de overloop van de infiltratievoorziening, in volgorde van voorkeur, aan op een waterloop, een gracht of een regenwaterafvoerleiding.
U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
Daarna prikt de arts de epidurale ruimte aan en infiltreert met een corticoïdenpreparaat. Dit kan een oncomfortabel gevoel geven, meestal voel je een sterke pijnloze druk. Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan.
In de meeste gevallen worden er ook cortisonen toegediend tijdens de infiltratie. In dat geval spreken we van een 'therapeutische infiltratie'. Het effect van deze medicatie begint pas na enkele dagen tot weken zichtbaar te worden en kan erg lang aanhouden (soms meer dan een jaar).