Verpotten / verplanten Hij zal dus niet zomaar uit de pot groeien. Echter kun je voor een optimale verzorging de pannenkoekenplant verpotten in een 20% grotere pot. Doe dit in de lente, want dan kan hij daarna nog zoveel mogelijk herstellen. Doe dit ongeveer 1 keer per jaar, maar vaker is zeker niet nodig.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Waar kan je de Pilea Peperomioides het beste neerzetten? De Pannenkoekenplant staat graag op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Let er dus op tijdens warme zomerdagen dat je de plant tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als de plant voor een raam op het zuiden staat.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Water geven
Een Pannenkoekplant houdt er niet van om met z'n wortels in zompige grond te staan, en twee dagen te droog trekt 'ie ook slecht. Wel een plant om in de gaten te houden dus, je moet echt even gevoel krijgen voor z'n water behoefte.
Aan het krullen van de bladeren kun je zien dat de plant niet genoeg water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een teveel aan water.
Stap 1: Snij een of meerdere kleine, maar niet té kleine, plantjes af van de moederplant. Stap 2: Zet het stekje van de pannenkoeken plant in een glas of vaasje met water. Het stekje van de pannenkoekenplant zal wortels gaan ontwikkelen.
Te Weinig Licht: Pannenkoekenplanten houden van helder, indirect licht. Als ze te weinig licht krijgen, kunnen ze hun onderste bladeren laten vallen. Plaats je plant op een geschikte plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
Te veel of te weinig water
Komt de grond rondom los van de pot, dan betekent dit dat de plant te weinig water heeft gekregen. Onthoud hierbij ook dat kleinere potten sneller uitdrogen dan grote potten. Een handige maatstaf voor het geven van water is: twee keer per week in de zomer en in de winter iets minder.
De pannenkoekenplant heeft een opgaande groeiwijze en wordt meestal 30-40 centimeter hoog, maar kan ook veel hoger groeien. Het is een snelle groeier, oudere planten gaan meer de hoogte in en er kan zelfs een 'stammetje' ontstaan. Als de stam echt lang wordt dan is opbinden nodig zodat de topzware plant niet omvalt.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
De pannenkoekplant is een vetplant die inheems is in Madagaskar. Hij dankt zijn naam aan zijn platte, ronde bladeren die in een spiraal gerangschikt zijn.
Het enige wat je hiervoor moet doen is regelmatig de pot een kwartslag draaien. Zo krijgen alle bladeren evenveel licht en zullen ze nooit, te ver, naar een kant groeien waardoor de stam rechtop blijft.
En het leuke is: van een gezonde pannenkoekplant kun je gemakkelijk heel veel pannenkoekenplanten maken. Een pilea peperomioides stekken is namelijk heel makkelijk! Zo makkelijk dat je met pannenkoekplant stekken al snel een hele familie aan planten in huis kunt hebben.
Want hoe verser, hoe sneller de stekjes wortelen. Wel moet je rekening houden dat de blaadjes niet zelf onder het water komen (dan gaan ze rotten) en dat het minimaal wel twee weken duurt voordat je goede wortels hebt gecreëerd. Zie ze eens wortels schieten!
Kan de pannenkoekenplant ook buiten? De pannenkoekenplant is een echte huiskamerplant. U zou de plant buiten kunnen zetten, maar dan alleen als de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt. Zet de plant dan niet in de volle zon, want daar kunnen de bladeren niet tegen.
Een Pannenkoekplant komt soms tot bloei en produceert dan kleine witte bloemen. In dit geval komt er dan in plaats van een blad, kleine trosjes met witte bloemen tevoorschijn.
Plantenvraag: Bloemen aan mijn pannenkoekplant?!
Zo leuk dat je Pilea peperomioides bloeit! Dit gebeurt maar heel weinig, dus dat is best bijzonder. De bloemetjes van de Pilea vormen een schermpje en kunnen erg wijd uit gaan staan. Soms zijn ze wit, soms groen en soms hebben ze een roze tintje.
De juiste grond
De pannenkoekplant kan je in normale kamerplanten potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic of Lechuza Pon is nog beter. Beide zijn substraten en zuigen het water en de voeding op in de pot en geven dit langzaam weer af aan de wortels.
De Pilea is erg makkelijk in onderhoud. De bijzondere kamerplant houdt van een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht! Maar kan ook goed tegen (half)schaduw.
Leuke kamerplant: pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
Te weinig water
Vaak is te veel water schadelijker voor je kamerplant dan te weinig. Maar vaak laat 'ie het wel merken wanneer hij te weinig water krijgt. Vaak begint dit met gele blaadjes en vervolgens drogen bladeren. Ook kunnen de bladeren slap gaan hangen.
Tocht of droge lucht
Als je plant op de tocht staat, schommelt de temperatuur en daar houden planten niet van. Je plant een plekje vlak bij de verwarming geven is ook geen goed idee. De verwarming straalt namelijk droge lucht uit, waardoor de bladeren van je plant verdrogen en geel worden.