Door de granen wordt de melk dikker en krijgt je baby belangrijke voedingsstoffen binnen. Je baby leert door de pap een nieuwe smaak kennen. Ook went zijn maag alvast aan andere voeding dan alleen melk.
Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren. Is je baby wat ouder, dan kun je langzaam wat pap proberen van granen, zoals tarwe of, havermout.
Voordelen rijstebloem
Rijstebloem kan een welkome aanvulling zijn. Zo kan je baby toe zijn aan wat anders dan alleen melk en kunnen zijn darmpjes alvast wennen aan deze licht verteerbare vezels. Het geeft daarnaast ook een (tijdelijk) verzadigd gevoel, dit kan helpen bij het in slaap vallen.
Nadelen papfles
Na een papfles kan je baby last krijgen van buikpijn of darmkrampjes, omdat zijn darmen nog niet gewend zijn aan de dikkere voeding. Geef je de pap met een lepeltje, dan krijgt je baby de pap met tussenpauzes binnen, waardoor zijn darmen iets meer tijd hebben om het te verwerken.
Als je kindje vier maanden oud is, kun je je baby voor het eerst wat pap geven. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren. Je kunt het beste beginnen met rijstebloempap. Rijstebloem is licht verteerbaar, omdat het weinig vezels bevat.
'Een hele bekende is bijvoorbeeld het Pyjamapapje. Dat is een product dat veel ouders kopen omdat ze denken dat het een gezonde toevoeging is voor het eetpatroon van de baby. Maar als je gaat lezen, karamel room suiker, allemaal ingrediënten die niet goed zijn.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Hij drinkt nog zuigelingenmelk, is pas over 2 weken 6 maanden. Maar wat ik ga doen vanavond is de fles van 8 uur gewoon maken zoals ik altijd doe dus 180cc water en 6 schepjes poeder. Hierbij doe ik 2 scheppen rijstebloem,wat je bij iedere drogist/supermarkt bijna kunt kopen.
Is je baby al vier maanden of ouder? Maak dan van de 19.00 uur-fles een papfles. Voordat je baby vier maanden is, kun je beter nog geen pap gebruiken, de darmflora is dan nog niet goed ontwikkeld. Deze papfles ligt wat zwaarder op de maag en helpt de meeste baby's de nacht door.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Brood eten vanaf 6 maanden
Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
NESTLÉ PyjamaPapje® Biscuit is een lekker gebruiksklaar flessenpapje met vitamine D. Het kan gegeven worden als variatie op een fles melk of een bordje pap. Lekker voor het slapen gaan.
Bewaren: NESTLÉ PyjamaPapje® kan ongeopend op kamertemperatuur worden bewaard. Na opening in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur). Bewaar geen restjes opgewarmde voeding.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt).