Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
De zool en straal komen bij het landen wat naar beneden. Het is de bedoeling dat de straal eerst iets naar beneden komt voor hij de grond raakt. Raakt de straal eerder al de grond kan dat een negatief effect hebben op de doorbloeding. Daarnaast kan het zorgen voor pijn: de straal is voorzien van tastzenuwen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Vraag een voetje, til de voet op en stap naar achteren, voor jou dus naar voren, trek de voet nooit naar de zijkant, dan kun je het paard pijn doen. Leg het onderbeen, de pijp op je dijbeen en krab de hoef uit. Werk met de hoevenkrabber van jezelf af.
Omdat de hoeven van paarden door het lopen op een zachte ondergrond niet genoeg slijten moeten ze regelmatig bekapt worden. Daarnaast worden ze vaak met hoefijzers beslagen.
een harde ondergrond is gevoelig als ze te krot bekapt zijn. en klopt dat het bij het ene paard wat langer duurt dan het andere. mijn ervaring is eigenlijk dat het na een anderhalve week/2 weken wat verbeterd. dan is de hoef weer wat gegroeid en is het minder gevoelig...
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
Krab de hoeven dagelijks uit.
Door de hoeven uit te krabben maak je ze niet alleen schoon, maar zie je meteen of er onregelmatigheden zijn of dat er steentjes in de hoef zitten. Krab niet te fanatiek in de straalgroeven, dat kan beschadigingen geven.
De bacteriën vermenigvuldigen zich snel in een vochtige omgeving waar geen lucht bij kan komen. Daarom is het regelmatig schoonmaken van de stal en de regelmatige hoefverzorging van belang. Bij laminitis, ook wel hoefbevangenheid genoemd, is er een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Het rondom bekappen van een paard kost ongeveer € 40,00.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
De natuurlijke bekapper volgt de natuurlijke vorm van de hoef en bootst de slijtage van de hoef na van een (wild) paard dat zelf trimt door vele kilometers te lopen over een gevarieerde ondergrond.
Niet ieder paard heeft ijzers nodig. Heeft hij goede hoeven die niet harder slijten dan ze aangroeien, dan kan hij uitstekend zonder. Het is ook mogelijk om hoeven te beschermen met speciale hoefschoenen.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Ezel hoeven groeien vanuit de achterkant. Van die achterkant moet dus meer afgehaald worden dan van de voorkant. Een goede ezel hoefsmid heeft daar ervaring mee en knipt de draagrand in de juiste stand én controleert de hoef op witte lijnziekte en rotstraal.
Gezonde hoeven heeft te maken met voeding, beweging, ondergrond, bekappen en hygiëne. Uit voeding kunnen paarden voedingsstoffen halen die belangrijk zijn voor gezonde hoeven. Wanneer je paard niet voldoende voedingsstoffen haalt uit zijn voer, kan je dit met een supplement aanvullen.
De hoeven van wilde paarden slijten af op de rotsachtige of anderszins harde bodem waarover ze de hele dag lopen. De hoeven van onze huispaarden slijten onvoldoende af, zeker als ze voornamelijk op stal of in de wei staan. Daarom moeten paardenhoeven regelmatig bijgewerkt worden: het bekappen.
Mijn paard (hele jaar voor op ijzers, achter ijzerloos) gaat elke 8-10 weken, mijn pony (zomer voor op ijzers, achter zomer en winter ijzerloos) moet elke 6-8 weken. Bij mijn paard groeien ze gewoon een stuk langzamer, de hoeven van mijn pony groeien terwijl je er naar kijkt. Vandaar het verschil in tijd.
De hoef van een paard wordt gevormd door hoorn, waarbij het zichzelf constant vernieuwt en de gevoelige delen van de hoef beschermt. De hoefzool bedekt het hele oppervlak van de onderkant van de hoef, vanaf de hoefwand tot de straal en de zijdelingse straalgroeven.
Naar de hoefsmid
Met een hoevenkrabber kun je de hoeven van je paard schoonmaken en schoon houden: de hoefverzorging. De hoeven van je paard zullen echter, net als jouw nagels, blijven groeien. Daarom moet een paard regelmatig (elke 6-8 weken) naar een hoefsmid om zijn nagels bij te knippen/vijlen.
Voor het bekappen gebruik je een scherp zakmes. Ook zijn er speciale mesjes (haringkaakmesjes) en hoefscharen in de handel. Als er lange punten zijn ontstaan kunnen deze met een stevige schaar of een nijptang worden verwijderd. Wanneer de hoefjes goed worden bijgehouden is het geen moeilijke en zware klus.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.