De magnetron kan de kwaliteit van de voeding/melk aantasten en nuttige voedingsstoffen vernietigen. Magnetrons verwarmen niet gelijkmatig, waardoor er hete plekken kunnen ontstaan waaraan je baby zich zou kunnen branden.
Babyvoeding verwarmen in de magnetron
Als deze te hoog wordt kunnen voedingsstoffen uit de melk worden aangetast. Tijdens het verwarmen kunnen 'hot-spots' optreden: op enkele plaatsen is de melk heter dan andere. Voeding die zo is verwarmd moet je altijd controleren aan de binnenzijde van de pols.
Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt.Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden.
Mag je flesvoeding opnieuw opwarmen? Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Bereide voeding bewaren
We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur. Gooi wat daarna over is weg.
Het antwoord op deze vraag is simpel en luidt als volgt: nee, je mag twee restjes kunstvoeding niet bij elkaar doen. Ook mag je restjes kunstvoeding nooit opnieuw opwarmen, omdat ook dan de kans groot is dat bacteriën zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Gooi restjes kunstvoeding dan ook altijd weg.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Flesvoeding in de magnetron
Houd dan de volgende richtlijn aan: 15 seconden per 50 milliliter. Zet de magnetron het liefst op 600 watt. Laat de melk opwarmen, daarna even zwenken of draaien om de warmte te verdelen en dan weer 15 seconden opwarmen. Daarna weer zwenken/draaien en tenslotte de temperatuur controleren.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot twee uur bewaren.
Wist je dat je ook prima melk kunt opwarmen in de magnetron? Let er wel op dat je tussendoor roert en er goed op let dat de temperatuur van de melk niet te hoog oploopt. Melk opwarmen in de magnetron is vooral handig voor kleine hoeveelheden, zoals een beker.
Niet schudden. De Ierse wetenschappers raden ouders aan om melk niet in een plastic flesje te verhitten, maar op te warmen in een pannetje (en niet in de magnetron). Het advies is ook om melk pas in het flesje te doen als die is afgekoeld, en niet met het flesje te schudden.
Flessenwarmer of magnetron
Je kunt een flessenwarmer gebruiken of een magnetron. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, een fles van 150 milliliter verwarm je 45 seconden en een flesje van 200 milliliter verwarm je 60 seconden.
In een pannetje warm water. Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend, water. Schud de fles na het verwarmen zachtjes om de warmte goed te verdelen.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat uw kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooit u weg.
Flessenwarmer: is een apparaat wat, net als in een pannetje, water kan opwarmen om au bain-marie (40°C) te kunnen opwarmen. Een flessenwarmer is voorzien van een “bakje” precies groot genoeg voor een babyflesje of potje babyvoeding.
Schud de fles rustig tot de poeder is opgelost. Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan zit je goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen.
Regelmatig fles uitkoken
De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken.
Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken.
Het advies is om minimaal 2 uur en maximaal 4 uur tijd tussen de voedingen te laten. De eerste 24 - 48 uur kan uw baby een beetje misselijk zijn, waardoor uw baby niet zo goed drinkt.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Warm water helpt trouwens de flesvoeding te verdunnen (ideaal bij ingedikte flesvoeding), voorkomt klonters en is zeker aangewezen bij baby's met spijsverteringsproblemen. Gebruik nooit de microgolf om flesvoeding te maken! De melk wordt dan niet gelijkmatig verwarmd, wat het risico op brandwonden verhoogt.
Dus een fles van 120cc is 120 water en 4 scheppen.