Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
Het is goed doorbloed, met piepkleine rode bloedvaatjes. Die rode reflectie zie je terug op de foto, ook vaak bij bruine ogen. Maar omdat jouw blauwe ogen minder pigment bevatten dan bruine ogen, kan er meer licht in je oog vallen.Daarom zijn jouw bloedvaatjes nog beter zichtbaar.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Blauwe ogen gevoeliger dan donkere kleuren
“Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld.
Oranjetinten: oranje en koperachtige oogschaduwen zullen je blauwe ogen echt laten opvallen.Denk aan tinten zoals koper, koraal en brons. Ze zullen een prachtig contrast creëren en de blauwe kleur van je ogen accentueren. Goudtinten: gouden oogschaduw of goudbruine tinten zijn ook geweldige keuzes voor blauwe ogen.
Complementaire kleuren liggen op de cirkel tegenover elkaar. Kies voor je ogen dus de kleuren recht tegenover blauw in het kleurenwiel. Als je dit doet kom je uit bij oranje tinten, warme kleuren, zoals koper, koraal en brons. Die kleuren zullen dus perfect bij jouw ogen passen.
Kies de juiste kleuren
Kies eerder voor warme tinten zoals oranje, bruin, beige en alles wat daartussen zit, maar ook voor koele kleuren zoals roze, paars of koraal. Al deze kleurnuances laten je blauwe ogen spreken en perfectioneren het make-upresultaat.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Omdat de pupil groter of kleiner wordt, verandert de dichtheid van de pigmenten in de iris. Hierdoor kan de oogkleur dus iets afwijken. Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Voor blauwe ogen raden wij warme en neutrale kleuren aan. Kies voor een lichte tint oogschaduw, zoals beige, champagne of lichtroze. Gebruik geen harde tinten die de aandacht afleiden van je mooie ogen, zoals zwart bijvoorbeeld.
Blauwe ogen
Een montuur met contrasterende kleuren zoals koper, cognac en terracotta is dan een uitkomst. Als die kleur voor jou te fel is, kun je kiezen uit monturen met een blauwe tint.
Als je kindje vervolgens blauwe ogen krijgt en de kleur niet donkerder wordt, heeft hij van jullie allebei het gen voor blauwe ogen gekregen. De kans hierop is 25%. Als slechts één van jullie het gen voor blauwe ogen heeft, is de kans dat de baby blauwe ogen krijgt nog maar 1%.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.
Als je ouder wordt kan de kleur van het oog veranderen. Zo gaat dat bijvoorbeeld ook bij baby's: vaak hebben baby's met een lichte huidskleur een lichte kleur ogen bij de geboorte. Maar de oogkleur van een baby verandert vaak in het eerste levensjaar.
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Blauwe ogen
Dan kun je het beste kiezen voor bruine, gouden of oranje mascara. Zo zijn je blauwe kijkers nog sprekender. Liever wat meer warmte creëren? Dan is een roze tint mascara perfect voor je.
OOGSCHADUW VOOR BLAUWE OGEN
Alle koude kleuren zijn geschikt zoals blauw en grijstinten, zilver, roze of paars. Als je contrast wilt om je ogen echt te laten stralen, probeer dan wat warmere tinten zoals brons, goud, beige of bruin met een vleugje koraal, perzik of oranje. Groen past niet bij jou.