Over wildkamperen gesproken: is wildkamperen toegestaan in Frankrijk? Wildkamperen is in Frankrijk verboden, net als in veel andere Europese landen. Met toestemming van de eigenaar van een private grondbezitter mag je daar overnachten.
De enige landen waar wildkamperen wel zonder veel belemmeringen mag zijn Zweden, Noorwegen en Schotland. What is this?
Hoe dan ook, wildkamperen is een avontuur. Niet in alle landen in Europa is wildkamperen toegestaan. In bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Spanje en andere landen is het verboden. In andere landen zoals Noorwegen, Schotland en deels in Zwitserland mag wildkamperen weer wel.
Wildkamperen is op veel plaatsen in Europa nog toegelaten, met Scandinavië als het walhalla voor de vrije ziel. In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het Allemansrecht, of ook wel allemannsretten, allemansrätten, jokamiehenoikeus genaamd in het zwierige Scandinavische taaltje ter plekke.
Is wild kamperen toegestaan in Frankrijk? Nee, in Frankrijk is wild kamperen en vrij staan met de camper officieel niet toegestaan. In sommige regio's is kamperen en bivakkeren op wegen, parkeerplaatsen en privéterreinen echter toegestaan met toestemming van de lokale autoriteiten.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Wildkamperen is verboden in Nederland. Dat is natuurlijk voor de bescherming van de natuur, maar maak je geen zorgen! Staatsbosbeheer laat het toe om wild te kamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Er zijn verschillende palen door heel Nederland en in gebieden rondom een paal mag je dus wildkamperen.
Mag je in België wildkamperen en vrij overnachten? Zoals in veel andere Europese landen is wildkamperen ook in België verboden. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vaak mag je – zolang je niet aan de kust bent – met toestemming van de lokale autoriteiten een of twee nachten je tent opzetten.
Je mag je tent opzetten op maximaal vijftig meter afstand van woonhuizen. Er mogen niet meer dan zes tenten bij elkaar staan met maximaal twintig personen. Bivakkeren is toegestaan langs de langeafstandsroutes GR en GRP, op maximaal vijftig meter afstand van het pad.
Concreet: je kunt niet zomaar overal je tent neerzetten of je motorhome parkeren. Zo is het in ons land alsook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden om te overnachten langs de weg of op parkings langs de weg. Kortom: kamperen is enkel toegestaan op officiële terreinen.
Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe.
Over het algemeen mag je in Duitsland niet wildkamperen. Je mag de natuur betreden en er (overdag) tijd besteden, maar de natuurbeschermingswetten geven geen uitdrukkelijke toestemming om in de natuur te overnachten. Een absolute no-go is het overnachten in beschermde natuurgebieden of op privéterrein.
Wilde camping en bivak in Luxemburg
In het algemeen is wild kamperen in het Groothertogdom Luxemburg verboden. Ter informatie, wild kamperen is de handeling van het verblijf van meerdere nachten op dezelfde plaats. Bivakkeren wordt echter getolereerd (behalve rond het Lac de la Haute-Sûre).
In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Scandinavië is wildkamperen in Italië verboden. Alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein is vrij kamperen toegestaan. De enige uitzondering is het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte.
Naakt kamperen is meer dan alleen je kleren uittrekken
Naakt kamperen is dus meer dan alleen je kleren uittrekken. Het is een motto waarin je respect hebt voor elkaar en elkaar in de waarde laat om wie hij / zij (bloot) is. Het is een levenswijze die gaat over waarderen van de elkaar en de natuur waarin je leeft.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
Wild kamperen in Zweden, Noorwegen en Schotland.
In Nederland mag je niet zomaar gaan wildkamperen. Als je ontdekt wordt kun je met een waarschuwing weggestuurd worden en/of een boete krijgen van ongeveer €150. De enige landen waar je wel mag wildkamperen zijn Zweden, Noorwegen en Schotland.
Op campings en op je eigen terrein mag je natuurlijk gewoon een tent opzetten of een caravan plaatsen, maar op openbare gebieden gelden regels. Zo mag je niet kamperen met een tentje op een openbaar grasveld of parkje; hiervoor kun je een boete krijgen van 140 euro.
Mag ik overal kamperen in Frankrijk? In het algemeen geldt dat je in Frankrijk mag overnachten met een camper daar waar je ook mag parkeren, met een maximum van 7 dagen. Maar natuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen. Zo kan een plaatselijke verordening in het dorp of de stad overnachten verbieden (check de borden).
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
En hoe zit het met de criminaliteit in Noorwegen? Wildkamperen in Noorwegen is over het algemeen erg veilig. Niemand kan 100% veiligheid garanderen, maar de meeste mensen ervaren wildkamperen als een prettige en veilige ervaring.
Vaak zal je ze niet direct de gehele lijst krijgen, maar om een beeld te geven sommen we toch de meest voorkomende feiten op. Wildkamperen. Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald. Graven of spitten waar dit niet mag.